Bolnice u RS gomilaju sve veće dugove prema državi

Društvo

Bolnice u Srpskoj iz godine u godinu prave sve veća dugovanja, između ostalog i za poreze i doprinose, što u ogromnoj meri otežava njihovo poslovanje.

Prema podacima Fonda PIO, po osnovu doprinosa za penziono-invalidsko osiguranje, dug osam bolnica u RS za tri godine porastao je za čak tri puta.

Njihova poreska dugovanja u ovom period skočila su za skoro 20 miliona KM, čemu treba dodati i 45 miliona KM reprograma duga.

Univerzitetski klinički centar (UKC) RS je krajem 2013. za doprinose za PIO bio dužan 9,1 miliona, a u decembru lane čak 36,1 milion KM.

– Pre tri godine, bolnice Kasindo, Foča i Sokolac vodile su se kao jedinstven uplatilac i dugovale su osam miliona KM. Danas Bolnica Kasindo duguje 9,3 miliona, a Univerzitetska bolnica Foča 7,7 miliona KM – saopštili su iz Fonda PIO.

Iako je ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Dragan Bogdanić još pre dve godine najavio da će, zbog nedomaćinskog ponašanja, pojedini direktori bolnica biti smenjeni, do danas je sve ostalo mrtvo slovo na papiru.

U Sindikatu zdravstva i socijalne zaštite RS naglašavaju da je odgovornost za gomilanje dugovanja upravo na rukovodiocima bolnica.

– Ti ljudi i dalje sede u direktorskim foteljama, kao da se ništa ne dešava. Tražićemo da Vlada RS analizira zašto su napravljena astronomska dugovanja za doprinose, odnosno da se direktorima ustanova koje su u dubiozi zahvali na saradnji. U pojedinim ustanovama kamate na dugove premašile su glavnicu – ističe predsednik ovog sindikata Milenko Granulić.

U Ministarstvu zdravlja RS i dalje samo upozoravaju na potrebu veće odgovornosti svih, uključujući i rukovodioce zdravstvenih ustanova.

– Svesni smo da problemi u njihovom poslovanju nisu nastali preko noći i da se ne mogu brzo ni rešavati. Ali, pomaka u poslovanju ima – kažu u ovom ministarstvu.

blic.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *