Ćurguz saslušan zbog sumnje u pronevjeru 100 hiljada KM

Društvo

Pantelija Ćurguz, bivši predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske, saslušan je u policiji nakon krivične prijave koja je protiv njega podnesena zbog pronevjere 100. 000 maraka.

Pantelija Ćurguz, savjetnik predsjednika RS Milorada Dodika za obavještajno-bezbjednosne poslove, saslušan je u svojstvu svjedoka nakon anonimne prijave koja je u prethodnom periodu dostavljena na adresu Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka.

Dobro obaviješteni izvor otkriva da se prijava odnosi na pronevjeru novčanih sredstava u vrijeme dok je Ćurguz bio na funkciji predsjednika Boračke organizacije Republike Srpske.

– Radi se o većim novčanim iznosima koji idu i do nekoliko desetina hiljada maraka, a koji je bio na raspolaganju Boračke organizacije Republike Srpske u vrijeme kada je Ćurguz bio na funkciji predsjednika ove organizacije. Prema navodima iz anonimne krivične prijave, pronevjereno je oko 100.000 maraka, kako na gorivo, tako i na servisiranje službenog automobila boračke organizacije.

Između ostalog se navodi i da je servisiranje automobila plaćeno više od 30.000 maraka, dok je taj isti automobil kasnije prodat po višestruko manjem iznosu, objasnio je izvor „EuroBlica“.

Marija Markanović, portparol Policijske uprave Banjaluka, potvrdila je da je Ćurguz saslušan u svojstvu svedoka.

– Izvršenim provjerama utvrđeno je da se po zahtevu Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka preduzimaju sve mjere i radnje i neophodne provjere u vezi konkretnog slučaja – izjavila je portparol Policijske uprave Banjaluka.

Dodaje kako će nakon kompletiranja predmeta banjalučkom Okružnom javnom tužilaštvu biti dostavljen izveštaj o preduzetim radnjama.

Izvor blizak pravosuđu RS objašnjava da će nadležni tužilac, nakon što mu se dostavi predmet, odlučiti o eventualnom pokretanju istrage protiv Ćurguza.

– Ukoliko se utvrdi da postoje osnovi sumnje, tužilaštvo će nastaviti rad po ovom predmetu – naveo je izvor blizak pravosuđu.

Jevto Janković, advokat Ćurguza, nije želeo da komentariše saslušanje bivšeg predsjednika Boračke organizacije RS u PU Banjaluka.

Komentar nismo dobili ni od Ćurguza, koji se nije javljao na telefonske pozive.

Izuzeta dokumentacija iz BORS

Izvor iz Boračke organizacije RS potvrdio je da su kriminalistički inspektori MUP RS izuzeli dokumentaciju iz ove organizacije u okviru istrage koja se vodi zbog anonimne prijave o proneveri novca.

– Izuzeta dokumentacija vezana je za period kada je funkciju predsednika obavljao Pantelija Ćurguz – objasnio je izvor „EuroBlica“.

Ćurguz je na funkciji predsjednika BORS proveo ukupno 8 godina, od 2006. do 2014.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *