Banjaluka: Traže se ideje za uređenje grada

Društvo

Zahvaljujući trudu aktivista iz nevladinog sektora, Centar bi umesto parkinga mogao da dobije dečje igralište, Borik mural, a u potrazi su za još jednom lokacijom koju će urediti za Banjalučane.

Aktivisti Centra za životnu sredinu učestvuju u regionalnom programu „Naš grad, naša scena“ čiji je osnovni cilj da urede pojedina mesta u gradu, na kojima će građani moći da uživaju.

Uređenje počinje u septembru, a oni se bore da se na takozvanoj Građevini u centru grada umesto parkinga isplanira igralište, u Boriku će iscrtati mural, dok je potraga za trećom lokacijom u toku.

– Pozivamo građane da predlože neko neuređeno i slobodno mesto u svome naselju gde bismo, u saradnji sa kreativcima iz oblasti urbanog dizajna i umetnosti, prostor prilagodili za igru, popravili ili postavili klupe i stolove za druženje, uredili zelenilo, nacrtali grafit, mural ili neko drugo umetničko delo – rekla je Jelena Brkić iz Centra za životnu sredinu.

Glavni cilj organizacije, kaže Jelena, jeste da se javne površine vrate građanima da ih koriste, bilo za igru, odmor, ili rekreaciju.

Zbog toga se već dosta dugo zalažu da spreče gradnju parkinga na Građevini, u samom centru grada, te oni da ga oplemene, a Grad ili društveno odgovorne kompanije deci da sagrade igralište.

– Za prostor na kojem se nalazi Građevina, u toku je izmena regulacionog plana, a taj posao bi mogao da potraje i do dve godine. Zbog toga radimo na privremenoj prenameni prostora, kako bi već sada tu bilo ucrtano igralište i inicijativu ćemo predati Gradu. Očekujem da nas u tome podrži i mesna zajednica – rekla je Brkićeva i dodala da je Građevina simbol građanske borbe za javni prostor.

Već naredne godine Banjalučani bi trebalo da dobiju tri uređena mesta u svome gradu. Jelena kaže da su dobili i predlog da se spomenik Safikadi, koja se ubila zbog nesrećne ljubavi, preseli u Kastel, ali su predlagači od toga odustali, možda i zbog činjenice da je to područje zaštićeno.

– Osmislili su metalnu konstrukciju koja bi bila svojevrsan spomenik Safikadi, ljubavi i zaljubljenima, ali i turistička atrakcija. Od ideje su odustali pa je ostalo slobodno mesto za drugi predlog – rekla je Brkićeva.

Slanje predloga

U regionalnom programu „Naš grad, naša scena“, osim Banjaluke, učestvuju i Beograd, Podgorica i Skoplje. Projekat finansira Balkanska fondacija za umetnost i kulturu, a podržan je od Švajcarske agencije za razvoj i saradnju i Evropske kulturne fondacije.

Sve svoje ideje i predloge Banjalučani mogu da ostave na internet stranici nasgrad.org, a Centar za životnu sredinu izabraće najbolji predlog.

blic.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *