INTERVJU Duško Šnjegota: Neću se pridružiti opoziciji niti ulazim u politiku!

Društvo

Poslije svega, Šnjegota neće otići u politiku već će nastaviti sa radom na Ekonomskom fakultetu, gdje predaje već 17 godina. O svemu što se dešavalo posljednjih mjeseci, u intervjuu za novi broj magazina Faktor kaže da je bilo dosta turbulentno, ali i da su mnoge stvari preuveličane i sa dosta nepotrebnih spekulacija.

Nakon četiri i po godine rada na mjestu Glavnog revizora Republike Srpske, Duško Šnjegota se povukao pod velikim pritiskom aktuelne vlasti. Ali, i dalje stoji iza svega napisanog u Izvještaju Glavne službe za reviziju o provedenoj finansijskoj reviziji Konsolidovanog godišnjeg finansijskog izvještaja za korisnike budžeta Republike Srpske za 2016. godinu!

– Što se mene tiče, poslije 12. oktobra više nemam ni pravo ni mogućnost da dolazim u Glavnu službu revizije. Zamjenik i ja smo zajedno podnijeli ostavke na naše funkcije. Republika Srpska od 12. oktobra nema Glavnog revizora ni zamjenika – kaže na početku otvorenog intervjua za Faktor magazin, već definitivno bivši Glavni revizor.

Zašto prije odlaska niste ovlastili zamjenika?

– Kada se govori o imenovanju moga zamjenika i informacija koje su se pojavile, a odnose se da ja mogu imenovati zamjenika, to nema uporište u zakonu. Tu se pričalo o primjeni člana 11. zakona, ali tamo isto piše da ja mogu prenijeti neka ovlašćenja na osobu zaposlenu u Glavnoj službi revizije (GSR), ali ima i nastavak člana zakona u kojem piše da ja i dalje odgovaram za njegov rad i da taj na koga prenesem ovlašćenja dužan je da se ponaša u skladu sa mojim uputstvima; što se odnosi na redovan rad u službi. To se primjenjuje kada pošaljem nekoga da obavi posao u ime GSR, ali ga i dalje nadgledate šta je uradio i tražite da vam podnese izvještaj. Drugim riječima ne ostavljam ovlašćenje jer to ne mogu po zakonu!

Ko će onda pročitati sporni Izvještaj u Narodnoj skupštini?

– Nemam odgovor na ovo pitanje, znam ko ne može i ostaje da se vidi kako će se ta situacija riješiti.

I dalje stojite iza izvještaja, iako vlast na sve načine pokušava da ga diskredituje?

– Izvještaj ne bi bio potpisan da u Službi revizije nismo smatrali da je korektan. To je moj odgovor.

Na koje mjesto odlazite, sada kad ste napustili mjesto Glavnog revizora RS?

– Ne odlazim nigdje. Već 17 godina sam profesor na Ekonomskom fakultetu u Banjaluci i sada ću da nastavim rad sa studentima, da predajem. Uz sve poslove koje sam radio do sada ja sam i predavao. Sada je jedino izvjesno da ću biti na fakultetu do daljnjeg.

Hoćete li se priključiti opoziciji u Republici Srpskoj?

– Mogu da potvrdim da za 27 godina, koliko traje moj radni vijek, nisam nikada bio u politici na bilo koji način, tako da ni sada nemam plan da se politički aktiviram. Svi naredni planovi vežu mi se za struku i akademski rad.

Poslije sastanka sa predsednikom Dodikom, pojavili su se natpisi u medijima da ste ‘kupljeni’?

– Bilo je dosta spekulacija nakon mog sastanka sa predsednikom RS, Miloradom Dodikom. Bilo je sasvim normalno da razgovaramao nakon situacije u kojoj smo se našli. Mogu vam potvrditi da je to bio konkretan razgovor odgovornih ljudi i tražili smo najbolji izlaz iz cijele situacije.

Znači, nije vas Dodik kupio?

– Ma to su spekulacije i očigledno se tražila što jača vijest, a kod nas je najbolja vijest upravo ‘najgora i najcrnja’ vijest. Žao mi je što funkcionišemo u javnosti na taj načini. Nikakvih tonova te vrste nije bilo, kako na sastanku kod predsjednika tako i nakon sastanka. Priča o smirivanju i kupovini su obična laž i spekulacije.

Pojavili su se i navodi da imate ozbiljne prijetnje i vi i vaša porodica?

– Nema osnova da se govori o nikakvim prijatnjama. To je isto spekulacija.

Zašto se nije mogao postići dogovor između Glavne službe za reviziju sa jedne strane i vlasti, sa druge?

– Mi svi iz Službe za reviziju, na čelu sa mnom, pokušavali smo hladne glave da djelujemo i da poručimo vlasti da smo za razgovor o bilo kom otvorenom pitanju, ali u institucijama sistema. To je, naravno, Narodna skupština RS gdje se jedino može razgovarati o Izvještaju i pred narodnim poslanicima diskutovati i odgovarati na sva pitanja. Očekujem u narednom periodu da će se čitava situacija riješiti na najbolji mogući način, ali i smatram da je velika šteta napravljena posljednjim dešavanjima, ne samo za GSR već i Republiku Srpsku, jer je javna revizija bitan temelj svakog pravnog entiteta.

Gdje je onda suština problema oko Izvještaja?

– Suština cijelog problema je da ja i Glavna služba za reviziju možemo razgovarati samo jezikom struke, profesije, argumenata i činjenica i tako radimo. Mi imamo potpunu nezavisnost od političkih faktora, ali i moralna i etička pravila na koja smo se obavezali. Očigledno je da smo mi u ovom prethodnom periodu dobili jednu političku priču o reviziji i to je bio ključ problema. Mi nemamo pravo da ulazimo u politički rat i dajemo političke ocjene. Mi možemo govoriti samo iz struke i profesije. Reviziju treba prepustiti da se radi kako je zakonom propisano. Naravno postoje i mehanizmi kontrole i nadzora. Može da vam se ne sviđa izvještaj, ali imate zakonsku osnovu da vidite kako je urađen.

PONOSAN NA EVROPSKI ‘UPITNIK’

– Ponosan odlazim, jer je sistem revizije u Republici Srpskoj nešto što se sada uvijek ističe pozitivnim ocjenama od strane Evropske komisije. Upitnik koji se radio prema Evropskoj komisiji za poglavlja 32, gdje sam učestvovao, odgovori su koji se tiču revizije i Republike Srpske, i mogu vam reći da, ako ikada dođe do pregovora BiH sa Evropskom unijom, to će biti prvo poglavlje koje će se otvoriti i zatvoriti, jer je sve urađeno krajnje profesionalno.

U kakvom stanju ostavljate Glavnu službu za reviziju RS?

– Ako isključim posljednja dešavanja oko izvještaja, i sve što je došlo poslije toga, za moje vrijeme u GSR napravili smo ogroman rezultat. Tu mislim sa aspekta broja izvještaja metodologija. A na kraju krajeva i različitih drugih alata koje smo koristili poput registra preporuka. Od 2013. GSR nije bila nigdje pomenuta u dokumentima Evropske komisije, a mi smo radom došli do nivoa da smo ravnopravan partner u svim dokumentima Evropske komisije koji se odnose na BiH i njen put ka Evropskoj uniji. Prepoznati smo sa našim ovlašćenjima i kvalitetom rada. Posebno sam ponosan na visoke ocjene Evropske komisije koje su došle prema Glavnoj službi za reviziju.

(Faktor magazin)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *