Epidemija u regionu: U RS nema oboljelih od morbila

Društvo

U Republici Srpskoj nema registrovanih slučajeva oboljelih od malih boginja, potvrđeno je portalu Istinito iz Instituta za javno zdravstvo RS.

– U RS nema registrovanh slučajeva lica oboljelih od malih boginja, odnosno morbila. Slučaj epidemije koja se širi u susjednim državama je je još jedna prilika da upozorimo građane da svako ko nije vakcinisan ili je nepotpuno vakcinisan moze da se zarazi, rekla je Milka Mrđa, portparol Instituta.

Epidemija morbila se širi, nakon Kosova na Makedoniju, a crnogorski Institut za javno zdravlje izdao je upozorenje da epidemija može da zahvati i ovu državu.

Iz ove institucije istakli su da postoji opasnost od međunarodnog širenja morbila, a nakon što je epidemija morbila ili malih boginja odnijela jedan dječiji život na Kosovu Institut je izdao upustva o sprovođenju revizije vakcinalnih kartona sve djece.

Male boginje su prije uvođenja vakcina bile odgovorne za više od 2,5 miliona smrtnih slučajeva djece širom svijeta godišnje. Danas, kada se sprovodi sistematska vakcinacija protiv njih širom svijeta, procjenjuje se da od morbila godišnje umire više od 134.000 djece koja nisu vakcinisana – što predstavlja 367 smrtnih slučajeva svakoga dana ili 15 smrtnih slučajeva svakoga sata.

Kazne za nevakcinisanje

U RS vakcinacija obavezna je protiv 10 zaraznih bolesti, dok u nekim zapadnim zemljama nije obavezna, ali su u tom slučaju uslovi upisa djeteta u vrtić, školu, kao i prilikom zaposlenja drugačiji.

Vakcinisanje je obavezno protiv tuberkuloze, hepatitisa B, difterije, tetanusa, velikog kašlja, dječije paralize, hemofilus influence tip B, morbila (male boginje), rubeole i parotitisa (zaušnjaci).

Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti Republike Srpske, naime, za fizička lica, odnosno roditelje ili staratelje koji ne vakcinišu djecu, predviđene su kazne od 1.000 do 5.000 konvertibilnih maraka, a za nadležne ustanove i pravna lica koja ne slijede zakonske propise u oblasti imunizacije i zaštite stanovništva od epidemije od 10.000 do 100.000 konvertibilnih maraka.

Istinito

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *