Prijedlog za produženje vojne službe

Društvo

Ministarstvo odbrane BiH uputilo je u dalju proceduru prijedlog kojim je predviđeno da vojnici u Oružanim snagama BiH mogu ostati u službi do navršetka 40. godine života, odnosno pet duže u odnosu na postojeća rješenja.

Sudbina tog prijedloga trebalo bi da bude poznata do kraja godine.

Resor odbrane je apsolutni rekorder u potrošnji među institucijama BiH sa budžetom koji godišnje premašuje 250 miliona maraka, a većina novca odlazi za lična primanja zaposlenih. Stav mnogih, posebno zvaničnika i političkih partija u RS, je da BiH nisu potrebne Oružane snage u ovom obimu i da bi novac koji se rasipa za njihovo funkcionisanje trebalo da bude preusmjeren u razvojne i infrastrukturne projekte.

Oružane snage BiH trenutno imaju 8.733 pripadnika među kojima je 3.819 vojnika, 3.016 podoficira i 1.898 oficira. Posljednje projekcije iz Ministarstva odbrane pokazuju da će zbog nemogućnosti produženja ugovora usljed starosne granice iz vojne službe iduće godine otići 219 vojnika. S druge strane, uniformu bi u periodu od 2017. do 2019. godine trebalo da zaduži 1.571 osoba, od čega je 171 oficir, 150 podoficira te 1.250 vojnika. Trenutna popunjenost pozicija u Oružanim snagama BiH je oko 85 odsto.

U Ministarstvu odbrane kažu da su svjesni da vojnici sve češće napuštaju profesionalnu službu i prije navršenih 35 godina života, uglavnom zbog malih plata i loših uslova za rad. Mnogi su svjesni da će sa navršenih 35 godina života biti prinuđeni da odu te i prije nego što ostanu bez posla pronalaze novo zaposlenje.

Ministarstvo odbrane je, kako bi pokušalo da amortizuje ove probleme, pristupilo izmjeni Zakona o službi u Oružanim snagama BiH, odnosno odredaba koje se tiču dužine trajanja profesionalne službe vojnika. Tim prijedlogom je predviđeno podizanje starosne granice vojnika sa sadašnjih 35 na 40 godina.

– Analizom stanja u oružanim snagama zemalja u okruženju i zemalja članica NATO-a utvrđeno je da je u njima zastupljena navedena starosna granica. Prijedlog izmjena i dopuna zakona je u proceduri – kazali su u Ministarstvu odbrane.

Zamjenik ministra odbrane Boris Jerinić kaže da stalno rade analize na osnovu kojih prave procjene u vezi sa tim koliko će vojnika biti primljeno, a koliko njih će razdužiti uniformu.

– Odluka o podizanju starosne granice je u rukama parlamentaraca. Do parlamentarne većine je da li će prijedlog proći ili ne. On će sigurno biti na dnevnom redu do kraja godine – rekao je Jerinić.

Ministarstvo odbrane BiH usvojilo je nedavno prvi jedinstveni pravilnik o zdravstvenoj sposobnosti u vojnoj službi. Svi koji požele da zaduže uniformu moraju zadovoljiti na testu opšteg znanja i fizičke sposobnosti, ali i proći brojne zdravstvene preglede, od osnovnih pa sve do analize DNK uzorka kojoj će biti podvrgnuti svi koji odlaze u vojne misije. Kandidati koji žele da postanu pripadnici vojne službe moraju da prođu i test opšteg znanja koji sadrži 350 pitanja.

Glas Srpske

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *