Održan javni dijalog o kandidaturi Banjaluke za prijestolnicu kulture

Društvo

Grad Banja Luka i projektni Tim za aplikaciju Evropska prestonica kulture „Banja Luka 2024“, organizovali su večeras u Domu omladine prvi javni dijalog na temu “Evropska prijestonica kulture: Banja Luka 2024”.

Kako je rekao gradonačelnik Igor Radojičić, Banja Luka i može, i hoće, i treba da učestvuje u ovom projektu.

-Može, jer ako iko ima potencijal i kapacitet, ima ga Banja Luka. Ima institucije, pojednice, kulturnu scenu, kulturnu publiku. Hoće, jer uz svu sumnjičavost koja postoji u gradu za neke projekte, mislim da je kulturna javnost stala iza ovoga jer do sada nismo čuli da ne treba da učestvujemo. Mislim da trebamo jer je kultrunoj sceni u Banjoj Luci potreban još jedan pozitivan impuls da ide naprijed – naglasio je Radojičić.

On je dodao, da kakav god bio ishod kandidature – Banja Luke će dobiti jednu putanju kulture u gradu, koja treba da podigne i kvalitet i kvantitet kulturnih događanja.

-Tako da se sve to uklapa i u jednu generalnu scenu regionalne prestonice. Evropska prijestolnica je jedan segment te opšte slike, na kojoj ćemo vrijedno raditi i oko čega u ovom momentu imamo i politički konsenzus- rekao je gradonačelnik Radojičić.

Podsjetio je da je večerašnji skup prva javna promocija ove ideje, iako se na njoj radi već dosta dugo, od kraja prošle godine.

Napomenuo je da je Grad donio odluku da ulazi u kandidaturu, da formirani Tim ”Banja Luka 2024” i Savjet za pripremu i učešće Banje Luke u projektu EPK, da se do sada dosta toga uradilo na analizi kulturne scene i priremi strategije razvoja kulture.

Očekivanju su da se početkom naredne godine dobije prijedlog strategije razvoja kulture za narednih deset godina, iz čega dalje ide aplikacija i sve ono što su procedure za taj postupak.

Gosti na večerašnjem skupu bili su: prof. dr Milena Dragićević-Šešić, šef UNESKO katedre za kulturnu politiku i menadžment, Univerzitet umetnosti u Beogradu; Nemanja Milenković, direktor fondacije „Novi Sad 2021“; Berenika Nikodemska, koordinator programa AIR „Vroclav 2016“ i Vladimir Rukavina, direktor Narodnog doma Maribor „Maribor 2012“.

Inače, priprema i izrada potrebne dokumentacije za kandidaturu Banje Luke odvijaće se do 2020. godine, kada se očekuje proglašenje tri evropske prijestolnice kulture za 2024. godinu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *