Zbog poskupljenja putarine skače cijena goriva

Ekonomija

Akciza na dizel i benzin neće biti povećana, ali će zato putarina da poskupi na sve vrste goriva za 15 pfeniga po litri plus PDV.

Ovo je predložio Savet ministara BiH u novom setu zakona o akcizama koji su napokon stigli u parlament BiH. Reč je o, kako je obrazloženo posle sednice Saveta ministara, modifikovanom predlogu zakona o akcizama. To znači da se razlikuju od predloga koji je usvojio Upravni odbor UIO BiH na poslednjoj sednici 4. oktobra.

Za razliku od UO, koji je predlagao povećanje akcize za 15 pfeniga po litri dizela i benzina, Savet ministara je odustao od toga ali je predložio povećanje putarine za 15 pfeniga na sve vrste goriva za auta. Takođe su predložili akcizu na biogoriva i biotečnosti (plin za automobile). I ne samo to; prvi put se uvodi akciza na lož ulje.

Namena

Predsedavajući Saveta ministara BiH Denis Zvizdić tvrdi da će se prikupljeni novac isključivo koristiti za gradnju autoputeva i gradnju i rekonstrukciju svih drugih puteva.

Član Upravnog odbora UIO BiH Miodrag Kudić kaže da nije upoznat sa tekstom zakona o akcizama koji je usvojio Savet ministara BiH, navodeći da Savet ima mogućnost da deluje amandmanski.

Čak ni ministri u Savetu ministara BiH ne znaju precizno o čemu su glasali. Kako nam je potvrdio ministar bezbednosti BiH Dragan Mektić, ministrima pre glasanja nije podeljen tekst zakona već ih je predsedavajući usmeno upoznao sa izmenama zakona.

Skraćena procedura

Inače, ministri iz RS nisu podržali izmene i izdejstvovali su da se zakoni u parlamentu ne razmatraju po hitnoj već po skraćenoj proceduri. To znači da protivnici akciza imaju mogućnost da zakone stopiraju u Komisiji za finansije Predstavničkog doma.

Prema ranijim najavama, zakoni o akcizama prvo je trebalo da budu usvojeni u Domu naroda BiH, koji bi postupak promenio u hitan. Po tom planu, Predstavnički dom ne bi imao šanse da ih obori. Međutim, kako saznaje „EuroBlic“, zakoni su juče stigli u oba doma parlamenta, i to od Saveta ministara, što znači da se mora poštovati skraćena procedura i da protivnici akciza i dalje imaju šanse.

Po prvi put su počela javna priznanja da su zakon napisali stranci i bacili na sto domaćim političarima.

Broje do 16

Šef Kluba poslanika SNSD Staša Košarac kaže za „EuroBlic“ da su zakoni o akcizama modifikovani na temelju razgovora koje su vodili entitetki premijeri, ministri finansija, Savet ministara BiH i predstavnici Evropske komisije. Budući da su institucije Srpske vidljive u tom procesu, SNSD je spreman da podrži zakone.

– Uslov je samo da u Predstavničkom domu bude 16 ruku iz Federacije – kaže Košarac.

Iskrenost

Šefica Kluba poslanika SDS Aleksandra Pandurević kaže da će biti zanimljivo videti kako će o zakonu glasati SNSD imajući u vidu njihov raniji stav da podržavaju samo ono što predloži UO UIO.

– Tu je najiskreniji bio SBB, koji je rekao da je ovaj zakon predlog međunarodne zajednice. Ovo je poniženje za institucije BiH u cilju pljačke građana. Radi se o savezu Milorada Dodika, Bakira Izetbegovića i Dragana Čovića u svrhu pljačke naroda – kaže Pandurevićeva.

Potpredsednica SBB Adisa Omerbegović Arapović rekla je da su akcize „trenutno jedno od najlakših rešenja koja je nametnula međunarodna zajednica“.

Dom naroda je prvi zakazao sednicu za sutra, ali na dvenom redu nema zakona o akcizama. Međutim, postoji mogućnost da njihova Komisija za finansije i budžet neposredno pre sednice uputi ove akte na razmatranje.

Šta plaćamo u litri goriva

Putarina u BiH plaća se na sve vrste goriva i na svaki litar kupac plaća 0,25 KM. Prođe li predlog Saveta ministara BiH, putarina će da košta 0,40 KM plus PDV.

Osim putarine, u litri goriva plaća se i akciza koja iznosi 0,30, odnosno 0,35 KM u zavisnosti od vrste goriva. Po predloženom zakonu, litra goriva nakon dugo vremena trebalo bi da pređe granicu od dve marke.

blic.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *