Gorivo od naredne sedmice 2,28 KM

Ekonomija

Gorivo na benzinskim pumpama u Republici Srpskoj od naredne sedmice biće skuplje za deset pfeninga po litri i koštaće oko 2,28 maraka što je za 10 pfeninga više.

Ovo je za “EuroBlic” rekao sekretar Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima u Privrednoj komori Republike Srpske Zoran Berak.

-Rafinerije od kojih distributeri nafte i naftnih derivata u Srpskoj nabavljaju gorivo, korigovale su svoje cijene u iznosu za koliko će gorivo i da poskupi na našim benzinskim pumpama – kaže on.

Razlog zbog kojeg su rafinerije povisile cijene svojih proizvoda jeste rast cijene barela sirove nafte na svjetskom tržištu na oko 80 dolara po barelu, te nestabilna politička situacija na relaciji Sjedinjenje Američke Države – Iran.

-Napominjemo da će sljedeće sedmice cijene goriva na benzinskim pumpama u Republici Srpskoj biti oko 2,28 maraka, što je opet povoljnije nego u Federaciji BiH gdje je gorivo skuplje- navodi Berak.

Gorivo je na benzinskim pumpama u Srpskoj posljednji put poskupilo polovinom aprila i u prosjeku košta oko 2,18 maraka po litri.

Tako je gorivo od februara, od kada se primjenjuje novi Zakon o akcizama BiH, poskupilo za 12,5 odsto.

Na kraju januara je gorivo koštalo u prosjeku 1,91 marku.

Zakonom su putarine povećane za 0,18 KM sa porezom na dodatu vrijednost, ali je, kako tvrde naftni distributeri, sirova nafta poskupila na svjetskom tržištu zbog čega su cijene korigovane.

Poskupljenje goriva na benzinskim pumpama bio je razlog zbog kojeg je narodni poslanik Miroslav Brčkalo pitao ministra trgovine Predraga Gluhakovića da li će Ministarstvo da posegne za mjerama iz Zakona o regulisanju cijena.

-Mnogi koji prometuju naftne derivate zloupotrebili su donošenje Zakona o akcizama i naftni derivati porasli su ne samo za onih 0,18 KM, već za 0,30 KM i više. S obzirom na to da se u Zakonu o regulisanju cijena spominje uticaj na životni standard i daje vam mogućnost da reagujete, zanima me da li će Ministarstvo trgovine išta uraditi po tom pitanju – pitao je Brčkalo ministra Gluhakovića.

Međutim, Gluhaković tvrdi da na tržištu nisu nastupili značajni poremećaji i da, bar za sada, neće biti reagovanja nadležnih.

– U slučaju poremećaja na tržištu, Ministarstvo će predložiti Vladi donošenje odgovarajuće mere neposredne kontrole cijena u skladu sa Zakonom o regulisanju cijena – rekao je Gluhaković.

Dizel jeftiniji u Luksemburgu

“EuroBlic” je nedavno objavio da građani Luksemburga kojima je kupovna moć dva i po puta veća od prosjeka Evropske unije, plaćaju jeftinije gorivo nego vozači u siromašnoj BiH. Dejan Trninić, Banjalučanin, na tviter profilu, objavio je fotografiju cijene dizela na jednoj benzinskoj pumpi u Luksemburgu – litar košta 1,065 evra što je 2,08 konvertibilnih maraka. Dizel na benzinskim pumpama u Banjaluci je tada bio 2,21 marku ili 0,13 KM više nego u bogatom Luksemburgu.

srpskainfo.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *