Direktor propale “Banke Srpske” kandidat za rukovodioca Agencije za bankarstvo

Ekonomija

Na konkurs za direktora Agencije za bankarstvo Republike Srpske koji je zatvoren u utorak prijavili su se, između ostalih, zaposleni u Agenciji Srđan Kondić i Nikola Žarković, kao i bivši izvršni direktor propale „Banke Srpske“ Boris Knežević, saznaje poslovni portal CAPITAL.ba.

Konkurs za direktora i zamjenika direktora Agencije otvoren je 14. novembra, a kandidati su imali rok od 15 dana da Ministarstvu finansija RS podnesu prijave.

Zvanično nije saopšten tačan broj pristiglih prijava, ali saznajemo da su se na konurs prijavili Srđan Kondić, sin bivšeg dekana Ekonomskog fakulteta u Banjaluci Novaka Kondića, kao i Nikola Žarković sin Vasilja Žarkovića, profesora Ekonomskog fakulteta i bivšeg člana Upravnog odbora Centralne banke BiH.

Boris Knežević je bio član Uprave „Banke Srpske“, koja je danas u likvidaciji, a spominjao se i kao kandidat za direktora Investiciono-razvojne banke RS.

Među kandidatima je i Slaviša Raković, šef kabineta predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Mladena Bosića.

Osim njih, na konkurs su se, prema nezvaničnim inforamcijama, prijavili i sadašnji zamjenik direktora Agencije Dragan Serdar kao i pomoćnica ministra finansija RS Snježana Rudić, čiji je brat Vladimir Rudić Ombudsman za bankarski sektor RS. Rudićku, koja je jedan od glavnih kreatora novog Zakona o bankarstvu RS, mnogi već vide u „vrućoj“ fotelji direktora Agencije.

Iako se u bankarskim krugovima proteklih dana kao jedan od favorita za mjesto prvog čovjeka Agencije za bankarstvo RS spominjao i direktor NLB banke Radovan Bajić, on je danas za CAPITAL to demantovao navodeći da uopšte „nije ni razmišljao da se prijavi na konkurs“.

Kandidati koji su konkurisali za direktora i zamjenika direktora Agencije za bankarstvo RS morali su da imaju ekonomski ili pravni fakultet, najmanje pet godina radnog iskustva u bankarstvu i finansijama, dokazane rezultate i uspjeh u obavljanju ranijih rukovodnih funkcija.

Kandidati su morali da dokažu da posjeduju rukovodne i organizacione sposobnosti, visoke moralne osobine za obavlajnje povjerenih dužnosti, kao i stečen visok ugled finansijskog i bankarskog stručnjaka.

Kandidati, takođe, ne smiju imati privatni interes u bankama, mikrokreditnim organizacijama, davaocima lizinga i štedno-kreditnim organizacijama.

Direktora i zamjenika direktora Agencije na osnovu sprovedenog javnog konkursa, na prijedlog Vlade RS, imenuje Narodna skupština RS na period od pet godina.

Direktor Agencije za bankarstvo RS do sada je bila Slavica Injac koja je krajem marta uhapšena sa još devet lica zbog sumnje da su oštetili Bobar banku i bankarski sektor BiH za oko 123 miliona KM. Od tada Agencijom upravlja njen zamjenik Dragan Serdar kome je u oktobru istekao mandat.

capital.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *