“Šume” uzimaju kredit od 26 miliona maraka da izmire dugove

Ekonomija

„Šume Republike Srpske“ planiraju da se zaduže za 25,8 miliona maraka kako bi izmirile nagomilane zaostale obaveze.

Vlada RS krajem 2016. godine dala je saglasnost na odluku o kreditnom zaduženju „Šuma RS“.

„Šume“ uzimaju milionski kredit kako bi izmirile obaveze prema opštinama, Poreskoj upravi RS i izvođačima radova, ali i zatvorile neke druge kredite.

Pomoćnik ministra za šumarstvo i lovstvo Goran Zubić rekao je za CAPITAL da „Šume“ ovaj kredit uzimaju kako bi poboljšale svoju funckionalnost i servisirale pojedine zaostale obaveze.

„Ima nakupljenih obaveza prema opštinama i dobavljačima. „Šume“ su uradile jednu opsežnu analizu koja je pokazala da im je bolje ići u kreditno zaduženje, a da ne plaćaju zatezne kamate, jer su one veće vrijednosti nego što bi bila kamata na kredit. To je ekonomičnije rješenje i u „Šumama“ smatraju da na ovaj način mogu prevazići probleme u vezi sa dugovanjima koja već dužni niz godina opterećuju ovo javno preduzeće“, rekao je Zubić koji nije želio da otkrije iznos za koji „Šume“ planiraju da se zaduže.

Koliki je iznos kredita koji planiraju da podignu nije želio da kaže ni vršilac dužnosti direktora „Šuma RS“ Risto Marić. Marić je rekao da će više informacija o ovom kreditu moći reći tek kroz nekoliko dana.

Ekonomski analitičar Zoran Pavlović kaže za CAPITAL da za zaduženjem ne bi bilo potrebe da se ovim preduzećem domaćinski upravljalo. Prema njegovim riječima, „Šume“ jesu profitabilne, ali je problem što one profit donose samo onima koji njima upravljaju, a ne RS i njenim grđanima.

„U „Šumama“ ima mnogo stvari koje su vrlo profitabilne, ali samo za one koji upravljaju tim preduzećem. Vidjeli smo koliko je mjesto direktora „Šuma“ i šumskih gazdinstava pri podjeli fotelja bitno političkim partijama. Očigledno je da iza toga stoje jaki interesni lobiji i uvezani sistemi dolaska do novca“, istakao je Pavlović.

On kaže da problemi u „Šumama“ nisu od danas, već da traju godinama unazad, ali da se ne radi na rješavanju tih problema.

„Sigruno je da ovaj kredit ne bi bio potreban da se „Šumama“ upravljalo na pravi način“, rekao je Pavlović.

Ukupne obaveze „Šuma RS“ na kraju prvog polugodišta 2016. godine iznosile su 62,6 miliona KM, od čega se na dugoročne odnosilo 8,7 miliona KM, a na kratkoročne 53,9 miliona KM.

Nezavisna spoljna revizija je u izvještaju za 2015. godinu utvrdila da su „Šume RS“ u 2015. godini prikazale dobit veću za minimalno 4,1 milion KM nego što ona jeste, da su im kratkoročne obaveze veće 20,4 miliona maraka od tekuće imovine, te da je uprava nezakonito sredstva za prostu reprodukciju trošila na poboljšanje likvidnosti, o čemu je CAPITAL ranije pisao.

capital.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *