EP Srbije kupuje Elektroprivredu Republike Srpske?

Ekonomija

Elektroprivreda Srbije planira širenje u region. Vlada Srbije nedavno je formirala komisiju čiji je zadatak da ispita isplativost preuzimanja delova distribucija u susednim zemljama, saznaju “Novosti”.

Na čelu ovog tela je ministar privrede Goran Knežević. Ova vest nije iznenadila stručnjake. Branko Kovačević, predsednik Nadzornog odbora EPS, kaže da je to stara ideja.

– O preuzimanju distribucija u regionu već se govori određeno vreme – kaže Kovačević. – Planira se da se kupe distribucije u Republici Srpskoj i Crnoj Gori. Ono što nas najviše interesuje je mogućnost razvoja hidroenergije i struje koju bismo dobijali na taj način. Republika Srpska nam je posebno interesantna baš iz tog razloga, jer sa njima delimo Drinu, a imamo i mogućnost širenja na celu Bosnu i Hercegovinu. EPS bi se ova investicija i finansijski isplatila, jer bi imao mogućnost da prodaje struju u regionu.

Kupovinom dela “Elektroprivrede Republike Srpske”, mogli bi da se ubrzaju mnogi zajednički projekti. Među najvećim energetskim planovima Srbije i Bosne i Hercegovine je izgradnja tri hidroelektrane na srednjoj Drini. Investicije su vredne 870 miliona evra, a pogon bi trebalo da ima snagu 320 megavata. Ipak, ceo projekat je na čekanju zbog imovinskih problema u BiH i različitog stava Federacije i Republike Srpske ko treba da rukovodi poslom.

Kovačević dodaje da će se kupovina najverovatnije izvesti po modelu koji je već viđen u slučaju preuzimanja “Telekoma” Republike Srpske. Srpski “Telekom” je pre deset godina, na međunarodnom tenderu, za 646 miliona evra pazario 65 odsto tada najuspešnijeg preduzeća u Srpskoj.

I “Telekom” je, baš kao što bi mogao i EPS, preuzimanja nastavio u Crnoj Gori. Samo nekoliko meseci kasnije preuzeli su 51 odsto tamošnjeg “Telekoma”. Tri godine kasnije, preko povezanog preduzeća, “Mtela” iz Banjaluke otkupili su i preostalih 49 odsto.

EMS VEĆ PREŠAO GRANICU

VLADA Srbije je započela širenje u elektrosisteme regiona još pre više od godinu dana. Tada je “Elektromreža Srbije” kupila deset odsto akcija Crnogorskog elektroprenosnog sistema za 13,8 miliona evra. Kupovinom tog udela EMS je dobio mesto u Odboru direktora Crnogorskog elektroprenosnog sistema i od tada ima pravo na dividendu. EMS na ovaj način može da naplaćuje, shodno svom udelu u vlasništvu, prenos struje, kao što rade svi trgovci električnom energijom.

novosti.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *