Šarović: Moguće vraćanje sankcija BiH

Ekonomija

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović na današnjoj konferenciji za novinare o realnoj mogućnosti vraćanja sankcija Energetske zajednice BiH kazao je kako naša zemlja krši odredbe Energetske zajednice i kako bi nam sankcije mogle biti vraćene.

Istakao je kako nisu ispoštovani rokovi dogovorenih sporazuma entiteskih ministarstava trgovine.

“Nije ispoštovan dogovor da ćemo usaglasiti sporazum o prijenosu električne energije i gasa. Rok za usaglašavanje je bio kraj marta ove godine, a rok se približava. Ministarstvo je svojevremeno, prije mjesec dana uputilo usaglašeni tekst zakona entiteskim ministrima, ali mišljenja iz entiteta nema i to je alarm da će rokovi proći i da BiH neće ispuniti obaveze, odnosno dogovor koji smo međusobno postigli”, kazao je Šarović.

On smatra kako je to loša vijest za BiH koja će nas vratiti u situaciju da nećemo biti u prilici biti partneri u različitim projektima Energetske zajednice.

“Postoje šanse da u nekoliko dana od resornih ministarstva dobijemo pozitivna mišljenja kako bi ih mogli uputiti u parlamentarnu proceduru, ali ne vjerujem da će se to dogoditi”, kazao je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine.

Šarović je pojasnio kako naša zemlja ne može računati na projekte koja finansira Evropska unija (EU) u oblasti energetike, kada je riječ o gasu.

“BiH je član Energetske zajednice i trebali bismo ozbiljnije pristupiti određenim projektima koji bi nam mogli stvoriti više efikasnosti na ovom polju. Prema novim prijedlozima traži se automatsko implementiranje u zemljae članice Energetske zajednice i za to se trebamo izboriti”, poručio je Šarović.

klix.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *