Uvoz iz EU uništava domaću poljoprivredu

Ekonomija

Prvi mjesec primjene adaptiranog Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) između BiH i Evropske unije pokazao je da su strahovanja poljoprivrednika da će ih uvoz potopiti bila opravdana.

Februarski uvoz poljoprivrednih proizvoda značajno je premašio januarski u svim sektorima pogođenim adaptacijom SSP-a. Izmijenjeni SSP je stupio na snagu 1. februara, a protokolom uz ovaj sporazum predviđeno da u BiH bez plaćanja carine stiže najviše govedine, svinja, mlijeka, peradi, voća i povrća. S druge strane, domaći proizvođači na tržište EU bez carina mogu plasirati veće, ali ograničene količine ribe, vina, šećera i neograničen kontingent voća i povrća.

Podaci Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH pokazuju da je u februaru uvezeno 26.119 tona voća i povrća vrijednog 25,73 miliona KM. Uvoz je u odnosu na januar povećan za 3.276 tona, odnosno nepunih pet miliona KM.

Isti trend je prisutan i kod živih životinja, kojih je u januaru stiglo 1.251 tonu u vrijednosti od 5,75 miliona KM. Statistika pokazuje da je u februaru uvoz porastao na 1.948 tona živih životinja, za koje je izdvojeno 7,06 miliona KM. Januarski uvoz mesa iznosio je 3.079 tona i bio je vrijedan 14,38 miliona, a u februaru je iz EU stiglo 3.513 tona u vrijednosti 15,82 miliona maraka. Rast uvoza nije zaobišao ni mljekare, a u prvom ovogodišnjem mjesecu uvezene su 3.552 tone mlijeka plaćenog 10,04 miliona, dok je mjesec kasnije stiglo 4.159 tona u vrijednosti 11,10 miliona KM.

Stope rasta izvoza su bile beznačajne, izuzev voća i povrća, a i količine su višestruko na strani EU. Voćari i povrtari su u februaru na tržište EU plasirali 6.097 tona proizvoda vrijednih 13,16 miliona maraka. Mjesec ranije izvezena je 4.201 tona voća i povrća vrijednog 9,05 miliona maraka.

BiH je omogućeno da izveze oko 700 tona ribe bez plaćanja carina, ali zbog proceduralnih propusta u Briselu izvoznici i dalje plaćaju namete, jer su iskoristili dotadašnju kvotu. Ribari su u februaru izvezli 340 tona ribe vrijedne 3,12 miliona maraka. Statistika pokazuje da je izvoz ribe blago povećan u odnosu na januar, kada je u EU isporučeno 318 tona i naplaćeno 3,04 miliona KM.

Domaći proizvođači dobili su šansu i za bescarinski izvoz određenih količina šećera. Njegov plasman u januaru iznosio je 1.136 tona i bio vrijedan 1,24 miliona, a u februaru je izvezeno 1.830 tona za 2,01 milion KM. Vinarima su takođe odobrene bescarinske kvote, ali statistika pokazuje da izvoz vina opada. Januarski izvoz vina iznosio je 132.333 litara u vrijednosti od 364.185 maraka, dok je u februaru plasirano samo 87.095 litara vrijednih 319.405 maraka.

Poljoprivrednici ističu da su se obistinile njihove tvrdnje da će otvaranjem granica za proizvode iz EU domaći agrar biti potopljen.
Predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS Stojan Marinković ističe da očekuju nastavak rasta uvoza.

– Rast uvoza ugroziće domaću proizvodnju i samim tim padaće količine koje mi možemo da izvezemo. Mi smo dobili veće kvote za izvoz šećera, što je besmisleno jer nemamo nijednu šećeranu. Time se stimuliše izvoz uvezenog i samo mogu profitirati trgovci – kazao je Marinković.

Sličnog mišljenja je i predsjednik Udruženja uzgajivača svinja RS Mišo Maljčić, koji ističe da će uvoz iz mjeseca u mjesec samo imati trend rasta.

– Upozoravali smo upravo na ovo što se dešava već prvog mjeseca primjene SSP-a. Ni ono što su nam ponudili nisu ispoštovali. Dali su nam veće kvote za izvoz ribe, ali ih ne možemo koristiti. Vina nemamo za izvoz, a za šećer da ne pričamo. Domaći pregovarači su pregovarali napamet. Žalosno je šta nam rade – kazao je Maljčić.

Ribari

Evropska komisija nedavno je priznala da njene službe nisu izmijenile propise da bi ribari iz BiH mogli da koriste povlastice omogućene adaptacijom SSP-a. Zbog toga izvoznici plaćaju carinu pri plasmanu ribe na tržište EU, a to će činiti i u naredna dva mjeseca.

Glas Srpske

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *