Uskoro nova poskupljenja cigareta i duvanskih proizvoda

Ekonomija

Nove cijene cigareta i duvanskih proizvoda građani BiH mogu očekivati uskoro.

Upravi za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine najavljena su nova poskupljena cijena za proizvode kompanije Phillip Moris i Tvornice duhana Rovinj, potvrdio je glasnogovornik ove institucije Ratko Kovačević.

“Kompanije mogu bilo kada tokom godine povećati cijene duvanskih proizvoda ako u cijene uključe važeće akcize iz 2017. godine”, naveo je Kovačević.

Krajem aprila 2017. godine Phillip Morris zatražio je da poskupe cijene cigareta Marlboro, Chesterfield i Bond, dok je krajem maja TDR zatražio da poskupe cijene duvana Dunhill od 6 i 4 mg na pet konvertibilnih maraka.

Prema posljednjoj usvojenoj odluci, koja se zasniva na Zakonu o akcizama u BiH, od 1. januara 2017. godine minimalna akciza iznosi 2,42 KM, a specifična akciza 1,35 KM za pakovanje cigareta od 20 komada. Akciza na duhan za pušenje utvrđuje se u visini od 80 posto minimalne akcize i iznosi96,80 KM po kilogramu.

 

Odlukom za 2016. godinu akcize za cigarete iznosile su: minimalna od 2,23 KM za pakovanje od 20 komada cigareta, a akciza na duvan 89,20 KM po kilogramu.

radiosarajevo.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *