Šarović: Očekujemo da BiH dobije dozvolu za izvoz piletine

Ekonomija

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović očekuje da će BiH konačno dobiti dozvolu za izvoz piletine u EU.

Šarović smatra da su se institucije dobro pripremile za inspekciju Direktorata za hranu i zdravlje Evropske komisije.

– Mi se već tri godine pripremamo za ovu inspekciju kojom će biti obuhvaćena četiri izvozna objekta za izvoz pilećeg mesa i prerađevina od mesa peradi. Prije pet godina imali smo bezuspješan pokušaj, ali sada smatramo da smo se dobro pripremili, rekao je Šarović nakon sjednice Savjeta ministara.

On očekuje da će nakon što je dobila dozvolu za izvoz mlijeka, BiH postići uspjeh i na planu dobijanja dozvole za izvoz piletine u EU.

– Za desetak dana biće poznato više detalja o ovoj inspekciji, kao i o preporukama Direktorata Evropske komisije za hranu i zdravlje, čiji su članovi danas u posjeti Kancelariji za veterinarstvo, a već sutra idu na teren, gdje će obići izvozne objekte i nadležne entitetske institucije i inspekcije, dodao je Šarović.

Istakao je da ne stoje primjedbe pojedinih proizvođača i izvoznika piletine i govedine iz BiH da se neki od njih nalaze u neravnopravnom položaju, jer je zajednički cilj za sve da ispune zahtjeve Evropske komisije, a da institucije BiH obezbijede optimalne uslove za sticanje izvoznih licenci za plasman proizvoda na tržište EU.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *