Bez dogovora o najnižoj plati u Republici Srpskoj za 2018. godinu

Ekonomija

Na današnjoj sjednici Ekonomsko-socijalnog savjeta u Banjaluci nije postignut dogovor o visini najniže plate u Republici Srpskoj za 2018. godinu, a socijalni partneri odluku treba da usaglase do decembra.

Iznos od 418 maraka, kolika bi po mišljenju Sindikata trebala da bude najniža plata u Republici Srpskoj, za Vladu RS nije prihvatljiv. Zanimljivo je da Vlada RS uporno tvrdi da BDP, industrijska proizvodnja i izvoz rastu, ali i da je to nedovoljno da bi najniža plata bila povećana za 23 marke.

-Mislim da nije realna ta visina sa stanovišta poslodavaca, što ne znači da ne treba ići ka toj brojki u smislu kompromisnih rješenja i razumijevanja prema tim ljudima koji su na najnižoj plati. To je stvar pregovora i argumenata što će ući kroz analizu dok ne dođemo do konačne cifre, rekao je ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Milenko Savanović nakon sjednice Ekonomsko-socijalnog savjeta.

Sindikat insistira na povećanju najniže plate koja za ovu ghodinu iznosi 395 KM, a glavni argument su im ekonomski pokazatelji prema kojima, kako u Vladi ističu, Republika Srpska napreduje.

-Potpuno smo jasni da minimum ispod kojeg ne možemo prihvatiti dogovor je 50 odsto od prosječne plate. To nije iznos kojim se možemo pohvaliti, nije iznos kojim se popravlja standard radnika, ali je sigurno da bi sve ispod toga bilo prejadno, kategorična je predsjednica Saveza sindikata RS Ranka Mišić.

Poslodavci nisu stali ni na čiju stranu, ali nisu ponudili ni treće rješenje. Kažu da će raditi na tome da se poveća najniža plate zbog stvaranja boljih uslova na tržištu.

-Smatramo da će do značajnog povećanja plata doći kompletnom reformom gdje će se smanjenjem doprinosa i poreza omogućiti povećanja plata, oprezan je u izjavi bio Dejan Mijić, potpredsjednik Unije poslodavaca RS.

Naredna sjednica Ekonomsko- socijalnog savjeta, na kojoj bi konačno trebalo da se utvrdi iznos najniže plate, zakazana je za 17. novembar.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *