Propala Banka Srpske klijentima duguje 268 miliona KM

Ekonomija

Od ukupno prijavljenih 267,7 miliona KM potraživanja od Banke Srpske, likvidacioni upravnik ove banke, Petar Mićić priznao je 178,9 miliona, a osporio 88,8 miliona KM.

Mićić je rekao da je krajnji rok za prijavu potraživanja bio 13. jul i da su u tom periodu na adresu banke stigle 494 prijave.

– Ukupno prijavljena potraživanja iznose 267,7 miliona KM od kojih je priznato 178,9 miliona, a osporeno 88,8 miliona KM. U sumi osporenih potraživanja je potraživanje Agencije za osiguranje depozita BiH, koja je prijavila kompletan iznos obaveze banke po isplaćenim osiguranim depozitima, a banka je isplatila dio obaveza prema toj instituciji do momenta donošenja odluke o priznavanju ili osporavanju potraživanja – istakao je Mićić.

Kazao je da su priznata potraživanja raspoređena u isplatne redove i da će se isplaćivati prema redoslijedu isplatnog reda kome pripadaju u zavisnosti od raspoloživih sredstava.

Za osporena potraživanja povjerioci mogu da pokrenu parnične postupke u kojima bi dokazivali osnovanost svojih potraživanja putem suda.

Mićić je rekao da ne može govoriti o pojedinačnim iznosima osporenih potraživanja uz obrazloženje da se radi o poslovnoj tajni i da se samo uz pisanu saglasnost komitenata ti podaci mogu dostavljati.

Što se tiče imovine banke, Mićić je istakao da je izvršena procjena građevinskih objekata i investicionih nekretnina, te materijalno stečene aktive, odnosno nekretnina koja su u vlasništvu banke, u julu i avgustu ne precizirajući o kojem iznosu se radi.

– Knjigovodstveno evidentiranje napred navedenih nekretnina izvršeno je po likvidacionoj vrijednosti. Takođe, banka klasifikaciju kreditne i ostale aktive vrši na kvartalnom nivou, što utiče na ukupnu vrijednost imovine banke – rekao je Mićić.

Kazao je i da su izvještaji o finansijskom stanju banke i plan likvidacije izrađeni i dostavljeni Agenciji za bankarstvo RS na razmatranje i usvajanje.

– Ti izvještaji podrazumijevaju preduzimanje zakonom propisanih mjera koje stoje na raspolaganju u cilju što većeg stepena naplate potraživanja banke i unovčenja imovine banke, a sve radi postizanja osnovnog cilja, izmirenja obaveza prema povjeriocima u što većem procentu – rekao je Mićić.

capital.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *