Napad u Banjaluci označen kao pokušaj ubistva

Hronika

Brutalno pretučena B. K. (52) iz Banjaluke, koju je u banjalučkom naselju Nova varoš napao bivši direktor Republičke agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća Slobodan Marković (56), napadaču nije dugovala novac, a Okružno javno tužilaštvo Banjaluka okarakterisalo je napad kao pokušaj ubistva.

Napad koji je izazvao bijes, zgražavanje i nevjericu među Banjalučanima dogodio se u ponedjeljak ujutro kada je žena sišla iz stana u podzemnu garažu gdje je bio parkiran njen automobil. Iz Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka juče je saopšteno da je tužilac poslije saslušanja Markovića zatražio da mu bude određen pritvor zbog osnovane sumnje da je počinio krivično djelo pokušaj ubistva.

“Osumnjičeni je u namjeri da je liši života više puta B. K. udario bejzbol palicom u glavu i po tijelu, usljed čega je zadobila teške povrede. Tužilac je predložio pritvor zbog bojazni da bi osumnjičeni boravkom na slobodi mogao ometati krivični postupak uticajem na svjedoke, ponoviti krivično djelo, što je riječ o krivičnom djelu za koje je moguće izreći zatvorsku kaznu od deset ili više godina i što bi puštanje na slobodu rezultiralo stvarnom prijetnjom narušavanja javnog reda i uznemiravanjem javnosti”, istakli su u Okružnom javnom tužilaštvu.

Sin pretučene žene M. K. rekao je juče da su od Markovića kupili stan 2014. godine i da su tada isplatili sve do posljednje marke.

“Markoviću nismo dužni ni moja majka, ni porodica. Stan koji smo kupili od njega u ulici Svetozara Markovića isplatili smo prije skoro dvije godine, a dokaz za to je i Markovićeva izjava koja je ovjerena kod notara. Majka i ne živi u tom stanu, već ja. Nikada nije dolazio niti je zvao telefonom, a da je bio problem sa navodnim dugom, sigurno bi to učinio”, kazao je sin žrtve.

Iako je dug u javnosti pominjan kao motiv napada, Markovićeva supruga Lidija Marković rekla je juče da ne zna da je njenom mužu bilo ko dugovao.

“Nikada mi nije pomenuo dug. Slobodan i ja o tome nikada nismo ništa pričali, niti je kada u vezi s tim slučajem bilo komentara u našoj kući”, kazala je Markovićeva i dodala da ni između nje i muža nije bilo problema.

Izvor blizak istrazi rekao je da se po svemu što je zatečeno na mjestu napada može zaključiti da je napadač duže vrijeme pravio plan za napad i da mu nije bio cilj naplata navodnog duga nego otmica i iznuđivanje novca.

“Pod točkove je podmetnuo cjepanice kako automobil ne bi mogao krenuti. Kada je žena vidjela da automobil ne može da krene, izašla je da vidi šta se događa i u tom momentu je napadač s leđa udario bejzbol palicom koja je bila umotana da bi ostavio što manje tragova. Napadač je na sebi imao posebno odijelo i bio je maskiran, a u gepeku njegovog automobila pronađeni su dokazi da se spremao da veže ženu. Sve to ukazuje na otmicu”, rekao je izvor blizak istrazi i dodao je mu je plan propao najvjerovatnije zato što je žrtva pružila otpor i počela da doziva u pomoć.

Viku je čuo jedan od sugrađana koji je ženi pritekao u pomoć poslije čega se napadač dao u bijeg. Građani su prvi počeli da jure za napadačem, a ubrzo je stigla i policija i Marković je savladan nekoliko stotina metara od mjesta napada.

“Ovo je brutalan napad i moja porodica će insistirati da nadležne institucije decidno primijene Krivični zakon RS kako se ovakva monstruoznost više nikada ne bi ponovila”, kazao je sin pretučene žene.

Zdravstveno stanje stabilno

Zdravstveno stanje pretučene žene je stabilno, ali ljekari ističu da su prognoze još preuranjene.

U Univerzitetskom kliničkom centru RS su istakli da je pacijentkinja u tu zdravstvenu ustanovu primljena sa povredama glave i vratnog dijela kičme te da je zadržana na neurohirurgiji.

Glas Srpske

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *