Akcija “Registrator”: Prvoosumnjičeni predati Tužilaštvu USK

Hronika

Trojica prvoosumnjičenih koji su uhapšeni u jučerašnjoj akciji “Registrator” MUP USK, predati su jutros u nadležnost Tužilaštva USK, te će za njih od nadležnog suda biti zatraženo određivanje pritvora, potvrđeno je iz Tužilaštva USK.

Ostalih 10 osumnjičenih, nakon kriminalističke obrade je pušteno na slobodu, a za njih će biti zatražene mjere zabrane, prenosi Faktor.ba.

– Pritvor će biti zatražen za one koji su de facto bili organizatori grupe, a to su v. d. direktor Anando Bakal, bivši direktor Mesud Mešić, te raniji načelnik Odjeljenja za finansije i ekonomske poslove Edin Ferizović- kazao je tužilac Adnan Tulić, koji rukovodi istragom u ovom predmetu.

Za preostalih 10 osumnjičenih Tulić će zatražiti zabranu obavljanja službene dužnosti, te zabranu prilaska Službi za zapošljvanje USK.

Osim Bakala, Mešića i Ferizovića, policija USK je juče u akciji “Registrator” uhapsila i bivšeg direktora Ramu Sulića, kao i zaposlene finansijskog sektora, blagajnicu i šefove službi Dilistu Međedović, Emina Skenderovića, Jasmina Prošića, Abida Hadžića, Medinu Kurić, Aidu Piralić, Senadu Smajić i Elvedina Nadarević, kao i kantonalnog inspektora rada USK Amenara Muratagića.

Oni se terete da su 2009. do 2012. godine počinili niz krivičnih dela zloupotrebe položaja, među kojima su nezakonita zapošljavanja, krivotvorenje službenih isprava, nezakonita povećavanja vlastitih plata, sklapanje fiktivnih ugovora o radu s pojedincima kojima su isplaćivane plate, a nisu radili, te niz drugih krivičnih djela.

Kantonalni inspektor Muratagić sumnjiči se da je imao uvid u nezakonita zapošljavanja u četiri slučaja, ali da je odbio bilo šta preduzeti po tom pitanju.

faktor.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *