Maloljetnicama koje su pretukle djevojčicu prijeti i do pet godina zatvora

Hronika

 

Banjalučka policija identifikovala je maloletnice koje su u centru grada vređale, a zatim brutalno pretukle četrnaestogodišnjakinju i sve to snimile telefonom.

Kako „EuroBlic“ nezvanično saznaje motiv napada koji je šokirao region je ljubomora i svađa oko jednog momka. Zbog toga su se mesecima preko društvenih mreža prepucavali žrtva i jedna od devojaka koje su je napale. Prvi incident između njih desio se u petak kada su se one srelu u gradu i sukobile, da bi zatim u subotu ta devojka pozvala žrtvu da se nađu u haustoru i to reše.

Žrtva je došla sama, a nije ni slutila da će ta devojka dovesti drugarice, i tada je došlo do ove tuče.

U Policijskoj upravi Banjaluka su rekli da im je u utorak prijavljen napad i isti dan inspektori su identifikoli devojčice koje se vide na snimku.

– O svemu je obavešten tužilac za maloletnike banjalučkog tužilaštva, pod čijim nadzorom, će se preduzimati dalji koraci u ovom slučaju. One se za sada sumnjiče da su počinile krivično delo zlostavljanje, mučenje i drugo neljudsko i ponižavajuće ponašanje – rečeno je u policiji.

Izvor blizak istrazi pojasnio je da ovaj slučaj policiji nije prijavila pretučena devojka, niti njeni roditelji već su za njega saznali preko medija.

– Jedan banjalučki portal je u utorak dobio snimak na kojem se vidi napad i to je prosleđeno policiji. Oni su ekspresno reagovali i pronašli pretučenu devojku, ali i napadače – istakao je naš sagovrnik.

Prema našem izvoru nije reč o problematičnoj deci koja su i ranije imala probleme sa zakonom.

– Ove što su napale devojku su uspešne sportistikinje i do sada nisu pravile slične probleme– rekao je izvor iz istrage.

Na snimku koji se za samo jedno veče proširio u celom regionu vidi se kako pet devojka nasrću na žrtvu, udaraju je rukama, vređaju i šutiraju nogama. Kada je devojčica pala na zemlju nastavili su je udarati a zatim se čuje kako jedna od njih govori „Klekni, izvini se, poljubi mi đon“, dok se ostale smeju.

Žrtva je na početku odbijala da se izvini, a nasilnice su nastavile da je šutiraju i udaraju. Kada je devojčica shvatila da neće prestati da je tuku i da nema nikog u blizini ko bi joj pomogao, ona se drhtavim glasom izvinjava i tu je kraj video snimka.

Psiholog Sonja Stančić kaže da kada se ovakve stvari dese tu se više ništa ne može uraditi, sem da se saniraju posledice.

– Detetu koje je pretučeno prvo treba zdravstveno pomoći, a zatim je tu i psihološki momenat i treba utvrditi kako je to na njega uticalo. Deca koja su nanele povrede će biti kažnjena, ali to ništa nije menja. Niti će to pomoći detetu koje je nasilno, niti onom koje je žrtva – kaže Stančićeva.

Ono što je bitno je sistemski delovati, prema njenim rečima, to je od vaspitanja u porodici, pa kroz vrtić i obrazovni sistem da bi se ovakve stvari sprečile u budućnosti.

– U svakom sistemu je bilo nasilnih incidenata, to nije nešto nepoznato, ali ovakve brutalne stvari koje se rade samo da bi se snimilo i postavilo na društvene mreže je samo jedna varijacija tehničkog vremena gde živimo – rekla je Stančićeva i dodala da sada važi pravilo ako nije bilo na društvenim mrežama to kao da se nije ni desilo.

Kazne do pet godina zatvora

U policiji su rekli da će se prema maloletnicima koje se sumnjiče da su pretukle devojčicu (14) postupati u skladu sa zakonom o maloljetnicima.

U novom Krivičnom zakoniku RS navodi se da će se, ko zlostavlja drugog ili prema njemu postupa na način kojim se vređa ljudsko dostojanstvo, kazniti novčanom kaznom ili kaznom zatvora do dve godine.

Ako se to učini primenom sile, pretnje ili na drugi nedozvoljen način, te se nanese velika bol ili teška patnja, kazniće se kaznom zatvora od šest meseci do pet godina.

blic.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *