Preminuo pisac i pjesnik Branislav Prelević

Kultura

Istaknuti srpski pjesnik, prevodilac, aforističar, dramski i pisac za djecu Branislav Prelević preminuo je u Beogradu u 78. godini.

Rođen u Zeleniku, osnovnu i srednju školu, kao i studije književnosti, završio je u Beogradu. Radio je kao profesor u Desetoj, Petoj i Četrnaestoj beogradskoj gimnaziji i u Prvoj ekonomskoj školi, a potom je bio slobodan umjetnik. Na postdiplomskim studijama bio je u Meksiku i Španiji, čiju je književnost i kulturu izuzetno volio i popularisao. Nekoliko pjesničkih knjiga objavio je na španskom, a na srpskom nekoliko antologijskih izbora hispanske poezije. Kao pjesnik oglasio se 1971. zbirkom “Niotkud sna”, poslije koje su uslijedile knjige “Igrač u vazduhu” (1973), “Brava na svetlosti” (1983), “Antiatlantida” (1985), “Šesto čulo” (1986), “Arijadnine niti” (1987), “Dozivanje iza zova”, “Udvarajući se modrini”. Autor je romana “Samurov kamen”, kao i pet monodrama i jedne komedije.

Priredio je i preveo mnogobrojne knjige vodećih pisaca španskog govornog područja: Pabla Nerude, Oktavija Paza, Gabrijele Mistral, Husa Horhea Padona, Garsilasa de la Vege, Gongore. Za prevodilaštvo dobio je nagradu “Miloš N. Đurić”, a za esej Brankovu nagradu. Dobitnik je i španske nagrade “Lorkina zvijezda”, koje se odrekao u korist pjesnika sa Kosova, Miloja Dončića.

Gotovo da nema iole ozbiljnije antologije savremenog srpskog pjesništva u kojoj nisu i pjesme Branislava Prelevića, poete izuzetne senzibilnosti, rijetke individualnosti i odnjegovanog jezika. Među poznanicima i prijateljima ostaće upamćen kao neobično tih i skroman, nenametljiv i plemenit čovjek, spreman uvijek da pomogne kolegama po peru, odmjeren i uzdržan kada je riječ o sopstvenom stvaralaštvu.

Prelević će biti sahranjen u srijedu na groblju Orlovača u 14 sati.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *