Banjaluka: Počeo projekat “Kulutra u prolazu”

Kultura

Zvucima na tradicionalnom kineskom instrumentu gućin, u atrijumu Gradske uprave počelo je obilježavanje Svjetskog dana muzike. Ujedno, ozvaničen je i početak projekta Grada Banje Luke pod nazivom „Kultura u prolazu“, kojim će se dati mogućnost za održavanje različitih kulturnih sadržaja u ovom prostoru Gradske uprave.

-Ovaj prostor atrijuma je i napravljen na način da može biti multifunkcionalno upotrijebljen, tako da smo sa Svjetskim danom muzike i prvim danom ljeta počeli sa programom organizovanja kulturnih sadržaja u atrijumu. Svakog četvrtka, ovaj prostor će da ugosti nove umjetnike, studente, kulturne radnike, predavače i sve ono što je usko vezano za kulturu – kazala je načelnica Odjeljenja za kulturu, turizam i socijalnu politiku Natalija Trivić.

Ona je istakala da je namjera da se u Gradskoj upravi, osim redovnih administrativnih usluga koje nudimo građanima, oplemeni prostor i da dok čekaju neki dokument ili se nalaze u prolazu – sugrađani svrate u atrijum i udahnu kulturu našeg grada.

-Upravo zato projekat i nosi naziv „Kultura u prolazu“. Na taj način, uvezaćemo sve subjekte koji djeluju u kulturi grada, jer ona treba da bude dostupna našim građanima – zaključila je Trivićeva.

Povodom 21. juna – Svjetskog dana muzike, Akademija umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci i Kulturni centar Banski dvor organizuju bogat sadržaj na devet lokacija u našem gradu.

-Više od 200 izvođača je uključeno u ovogodišnji program obilježavanja, i to Akademija umjetnosti, Muzička škola „Vlado Milošević“, hor „Banjalučanke“, Gradski hor Jazavac, Gradski taburaški orkestar, Paladio kvartet, Flutete i mnogi drugi. Trudili smo se da bude za svačiji ukus ponešto. Dakle, cijeli dan trajaće program i sugrađani treba saamo da izađu, prošetaju i da zajedno sa nama proslave ovaj dan – rekla je šef katedre za dirigovanje na Akademiji umjetnosti Branka Radošević – Mitrović.

Prema njenim riječima, u atrijumu Gradske uprave je do 13 časova predviđen klasični progam, dok će zabavni programi biti održani u Gospodskoj ulici, Parku „Petar Kočić“ i kod spomenika banu Milosavljeviću.

-Imaćemo i jedan mali defile folkloraša ANIP „Veselin Masleša“, „A prima vista hora“ i etno grupe sa Akademije umjetnoosti i Policijskog orkestra – navela je ona.

Direktor Konfučijevog instituta Ljiljana Stević, kazala je da im je zadovoljstvo što ove godine učestvuju u obilježavanju Svjetskog dana muzike u Banjoj Luci.

-Naš kineski direktor instituta predstavila je tradicionalni kineski instrument gućin i mi smo jedan od rijetkih instituta koji imamo taj instrument – naglasila je ona.

Kompletan program za 21. jun – Svjetski dan muzike pogledajte ovdje.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *