“Posljednji mejdan Petra Kočića” otvorio sezonu Narodnog pozorišta RS

Kultura

Premijerom predstave “Posljednji mejdan Petra Kočića”, u režiji Nebojše Bradića i po tekstu Vuleta Žurića, sinoć je počela 87. pozorišna sezona Narodnog pozorišta Republike Srpske.

Riječ je o drami čija je radnja smještena u okupirani Beograd, a koja na scenu donosi priču o posljednjim godinama Kočićevog života. U ovom komadu priča o Petru Kočiću ujedno postaje i priča o vječnom sukobu dobra i zla i podsjeća na vrijeme patnje, kada Austro-Ugarska pokazuje svoje okrutno lice prijeteći da zatre biološko i duhovno biće srpskog naroda.

Praizvedbom ove predstave nacionalni teatar ujedno je proslavio i 86. rođendan.

Početak nove sezone u republičkom pozorištu i ove godine obilježila su i priznanja za umjetnička dostignuća u prethodnoj sezoni.

Najboljom predstavom proglašen je komad “Časovi u kojima ništa nismo znali jedni o drugima”, autora Petera Handkea, u režiji Mladena Materića.

Odlukom Umjetničkog savjeta NP RS, za najbolju glumicu je proglašena Nataša Ivančević, za uloge u predstavama „Časovi u kojima ništa nismo znali jedni o drugima“, te za uloga Ranke u predstavi „Sinovi umiru prvi“ i Nere u komadu „Podvala“.

Za najboljeg glumca proglašen je Đorđe Marković, koji je u protekloj sezoni ostvario značajne uloge, poput Momčila Đurića u predstavi „Istina (ne) boli“, Ivice u komadu „Sinovi umiru prvi“ i advokata u „Podvali“.

Bogat repertoar

Do kraja oktobra ljubitelji pozorišne umjetnosti imaće priliku da u NP RS pogledaju predstave “Posljednji mejdan Petra Kočića”, “Časovi u kojima ništa nismo znali jedni o drugima” i “Podvala” na Velikoj sceni, te “Žiranti”, “Garsonjera”, “Raskidi” i “Izgubljeni u Bruklinu” na Sceni “Petar Kočić”.

EuroBlic

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *