Film “Meso” na filmskom festivalu u Montrealu

Kultura

Nakon što je serija “Meso” postigla regionalni uspjeh, sjajne vijesti stigle su iz Kanade, sa THE MONTREAL WORLD FILM FESTIVAL-a. Film „Meso“ je ušao u glavnu takmičarsku selekciju „World competition“ i takmičiće se sa drugim svjetskim filmovima na ovogodišnjem izdanju festivala, koji će biti održan od 23.08. do 03.09.

„Ovo je već sada najveći uspjeh jednog lokalnog banjalučkog projekta, i to je nešto na šta možemo biti ponosni. Vodimo se onom ’važno je učestvovati’, ali smo svjesni kvaliteta koji nosi ’Meso’ i bezvremenske poruke koja je razumljiva na svim jezicima. Radujemo se odlasku u Montreal i prilici da upoznamo prestižna imena iz svijeta filma. Za ’Meso’ će ovo biti i svjetska premijera“, rekla je Brana Janković, producentkinja filma i serije.

Film „Meso“ sublimacija je devet epizoda serije, za koju scenario potpisuje Nikola Pejaković Kolja, a režiju Saša Hajduković, dok izvršnu produkciju potpisuje Bosonoga produkcija. I film, baš kao i serija, žestoka je, savremena i hrabra dramska priča, koja bez dlake na jeziku govori o tranzicionom periodu u maloj sredini.

Glavne uloge tumače Igor Đorđević (Mirko) i Nikola Pejaković (Slavko), a pored njih igraju i Branko Janković, Vuk Kostić, Marija Pikić, Faketa Salihbegović-Avdagić, Nikolina Jelisavac, Ljubiša Savanović, Tomislav Trifunović, Stojan Matavulj i mnogi drugi.

THE MONTREAL WORLD FILM FESTIVAL održava se već 40 godina i jedini je sjevernoamerički takmičarski festival podržan od strane FIAPF. Festivalski program obuhvata raznovrsne filmove sa svih kontinenata, a jedan od glavnih ciljeva festivala je povezivanje različitih kultura kroz filmove.

Festival obuhvata sljedeće takmičarske programe: „World Competition“, „First Fiction Films World Competition“, „Special Chinese Film Festival“, „Documentaries of the World“ i „Student Film Festival“. Filmovi iz prve dvije takmičarske kategorije ne smiju da budu komercijalno prikazivani van zemlje produkcije, a prednost se daje svjetskim premijerama. Filmovi koji konkurišu ne mogu biti stariji od 12 mjeseci u odnosu na početak festivala.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *