U pozorištu “Jazavac” kreće 10. Festival glumca

Kultura

U subotu 20. oktobra premijerom predstave “Taksimetar” u režiji Slobodana Perišića u Gradskom pozorištu “Jazavac” počeće jubilarni 10. Međunarodni festival glumca “Zaplet”, koji se dešava od 20. do 26. oktobra.

Ljubiša Savanović i Dragana Marić, organizatori i selektori festival su danas na pres konferenciji najavili repertoar, goste, zahvalili se prijateljima i sponzorima festivala (Mikrofin, M:tel i Prointer), te najavili određene promjene ili novi fazon “Zapleta”.

– Jubilarni deseti festival okupiće pozorišta i predstave koje pored toga što su kvalitetne donose nešto novo pred našu publiku na formalnom i na tematskom planu. Trudili smo se da napravimo program, koji će biti i kvalitetan i interesantan publici. Osim naše premijerne predstave „Taksimetar“, koja po tradiciji otvara „Zaplet“, imamo vrlo zanimljive i intrigatne predstave iz celog regiona poput komada „Doni Dark“21.10. (Teatar komedija-Skoplje), „Dvoje“22.10.( Tetar Exit- Zagreb), „Crna kutija“ 23.10. (BDP-Beograd), „Usamljeni zapad“24.10 (NPRS -Banjaluka) i „Režim ljubavi“25.10 (Atelje 212-Beograd), po tekstu banjalučke autorke Tanje Šljivar, jednog od najcjenjenih dramaturga u regionu i Evropi – kaže Savanović dodajući da su promjene u selekciji festivala stvar neophodnog sazrijevanja.

– Ovogodišnji festival ide pod motom „U kružnom toku“, što je na neki način simbolika naših života, koji se vrte u jednom kružnom toku istih dešavanja već nekoliko decenija. Iz naziva festivala izbačena je odrednica „mladog“, jer jednostavno nije bilo dovoljno mladih autora i mladih glumaca sa predstavama potrebnog kvaliteta da Festival opravda svoje postojanje i ime, što dovoljno govori gdje se nalazi pozorište i kultura kod nas. Generalno, selekcija „Zapleta“ ima nešto mračniji i ozbiljniji ton nego ranije, i to je učinjeno svjesno i namjerno.

Ne bježimo od odrednice da smo pozorište bulevarskog tipa koje radi predstave za najširiji sloj publike, pošto živimo od posjete publike i tu nema neke velike mudrosti. Ipak, „Jazavac“ radi već 12 godina, „Zaplet“ traje već 10 godina, i došlo je vrijeme da se njegov reperetoar proširi na predstave, koje istražuju neke nove forme i neke nove teme. Nismo htjeli tokm festivala igrati na sigurno i dovesti komade sa popularnim glumcima, koji bi rasprodali salu bez problema, već smo htjeli zaintigirati publike i ponuditi neke nove stvari, koje se od nas, na neki način ne očekuju -jasan je Savanović

Selektorka Dragana Marić, najavila je prateći program festivala koji takođe donosi niz vrlo zanimljivih sadržaja.

– Pored predstava u konkurenciji 20.10. otvorićemo izložbu karikatura čuvenog Dobrosava Boba Živkovića sa kojim ćemo napraviti i razgovor to veče nakon predstave. U programu „Razgovor sa glumcima“ ugostićemo Ljubomira Bandovića (21.10), Renea Bitorajca (22.10) i Vuka Kostića (23.10) koji će razgovorati sa našom publikom. Za 26.10 zakazana je dodjela nagrada te koncert Đorđa Miljenovića(aka Wikluh Sky) za kraj festivala. Ulaz na ove programe je slobodan – rekla je Dragana Marić.

Predstavljen je autorski tim predstave „Taximetar“ po tekstu Gorana Vojnovića i u režiji Slobodana Perišića koja će premijerno izvođenje imati na otvaranju ovogodišnjeg festivala.

Željko Stjepanović, prvak Narodnog pozorišta RS, koji igra ulogu taksiste Ranka naglasio je da je ovo nastavak njegove saradnje sa Gradskim pozorištem Jazavac u kojem je dosad režirao tri predstave, a sada prvi put igra na sceni Jazavca.

– U predstavi igram taksistu koji je pri kraju svog radnog vijeka i koji se bori sa svakodnevim životnim problemima. Veliko mi je zadovoljstvo što sam sarađivao sa Gradskim pozorištem Jazavac, rediteljem Slobodanom Perišićem i sjajnim mladim glumcem Aleksandrom Runjićem, i sve to na nekih deset godina kada sam prvi put sarađivao sa „Jazavcem“ – rekao je Stjepanović.

Aleksandar Runjić u ovoj predstavi igra čak devet uloga i napravio je sjajan posao.

– Mislim da će predstava biti atraktivna publici. Pored toga, ona ima i jednu duboku poruku koja govori o stanju našeg društva – rekao je Runjić.

srpskainfo.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *