Njegoš i Kiš optuženi za islamofobiju

Kultura

Vladama i ministarstvima kulture, obrazovanja i prosvjete na prostoru bivše SFRJ, upućen je apel za izuzeće “Gorskog vijenca” Petra Petrovića Njegoša i “Peščanik” Danila Kiša od strane bošnjačkih udruženja iz BiH, regiona i svijeta.

Apel su uputila društva “Pravda” iz BiH, KSPD “Sandžak” u Sloveniji, Bošnjačko-američka nacionalna asocijacija, Kongres Bošnjaka Severne Amerike, Institut za istraživanje genocida Kanada- prenosi RTCG.

Izuzeće Njegoša i Kiša iz obrazovnog sistema traže zbog, kako navode, “sadržaja mržnje prema islamu, muslimanima, Bošnjacima i Albancima”.

– Sadržaji pomenutih knjiga podstiču Srbe i Crnogorce na ratove, zločine, krvoproliće, istrebljenje i genocid nad muslimanima na balkanskom poluotoku – navodi se u apelu.

U Ministarstvu prosvjete Crne Gore odgovorili su da ne planiraju da mjenjaju postojeći plan i program.

– Crna Gora je multikulturalna i multietnička zemlja koja se ponosi upravo svojim različitostima, a čijem razvoju nastavni plan i program do sad nije bio prepreka, već naprotiv – saopštila je za Dan portparolka tog resora Milica Lekić.

Apel je upućen i bošnjačkim institucijama: Bošnjačkoj akademiji nauka i umjetnosti (BANU), KZB Preporod, Veću Kongresa bošnjačkih intelektualaca, Bošnjačkom nacionalnom veću u Crnoj Gori i Bošnjačkom nacionalnom vijeću u Srbiji, Matici bošnjačka, Bošnjačkoj kulturnoj zajednici.

U obrazloženju navedene inicijative navodi se da je “sadržaj navedenih knjiga godinama bio naučno-književna osnova za konstruisanje nacionalističkih i drugih anticivilizacijskih i dehumanizirajućih odnosa, posebno prema islamu i muslimanima”.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *