Međunarodni festival animiranog filma u Banjaluci

Kultura

Izložba “Zagrebačka škola crtanog filma” biće uvod za otvaranje jedanaestog izdanja Međunarodnog festivala animiranog filma “Banjaluka 2018”, koji će se održavati od 24. do 28. oktobra na nekoliko lokacija u gradu.

Postavka će biti otvorena večeras u 18 časova u Kulturnom centru Banski dvor, a posjetioci će do 7. novembra imati priliku da prvi put u Banjaluci vide crteže i folije 13 najznačajnijih autora ove svjetski poznate škole crtanog filma.

Banjalučka publika će moći da vidi folije Dušana Vukotića iz filma “Surogat”, koji je dobio Oskara 1962. godine, kao prvi animirani filma koji je dobio tu nagradu za kratki film izvan SAD.

Biće izloženi i crteži Zdenka Gašparevića iz “Satiemanija”, koji je proglašen za jedan od pet najznačajnijih animiranih filmova u istoriji.

Kulturni centar Banski dvor biće i u znaku crteža Zlatka Boureka, Borivoja Dovnikovića Borde, Nedeljka Dragića, Zlatka Grgića, Ante Zaninovića, Milana Blažekovića i Borisa Kolara. Pored toga, radovima će se predstaviti i Nikola Kostelac, Pavao Štalter, Aleksandar Marks te Vladimir Jutriša.

Nakon toga, od 20 časova u Velikoj dvorani “Sinepleksa Palas”, svečano će biti otpočeti festival, a manifestaciju će otvoriti svjetski poznati ruski animator Aleksandar Petrov, dobitnik Oskara za film “Starac i more” iz 1999. godine.

Već prve večeri posjetioci će imati priliku da u okviru takmičarskog programa pogledaju osam animiranih filmova. Na repertoaru su filmovi “Sirene i nosorozi” iz Mađarske, “Oko koje trepće” iz Njemačke, “Tasmanijski tigar” iz Francuske i “Katastrofa”, animirani film iz Holandije. Pored toga, biće prikazan i belgijski film “KL”, španski “Put u prohibiciju” te francuski animirani filmovi “Izvanredan dan” i “Zagrljaj”.

Detaljan program festivala pogledajte na zvaničnoj stranici.

Festival će istovremeno biti otvoren i u Kulturnom centru u Trebinju, a za posjetioce je pripremljen bogat specijalni program.

Ulaz na sve festivalske sadržaje je besplatan.

Premijera animiranih filmova “Moj grad iz mašte” i “Igralište”

Animirani filmovi “Moj grad iz mašte” i “Igralište”, nastali u okviru projekta “Moja okolina – moje stvaralaštvo” Asocijacije za vizuelne umjetnosti Fenix Art, biće takođe premijerno prikazani na festivalu. Filmovi će biti prikazani u Banjaluci i Trebinju večeras i sutra, a autor ovih ostvarenja je Miodrag Manojlović.

Radi se o projektu koji je obuhvatao radionice i produkciju kratkih dječijih animiranih filmova u kojima su učestvovala djeca sa poteškoćama u razvoju.

Projekat je podržala Vlada Švajcarske, a u njemu su učestvovala djeca iz Centra za obrazovanje, vaspitanje i rehabilitaciju slušanja i govora Banjaluka, mališani iz Udruženja “Down sy i mi”, te djeca koja su na liječenju u Zavodu za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju “Dr Miroslav Zotović” u Banjaluci.

srpskacafe.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *