“Boemska rapsodija” prvog vikenda zaradio više od 140 miliona dolara

Kultura

Prihod od filma “Boemska rapsodija”, o grupi “Queen” i njenom legendarnom pjevaču Frediju Merkjuriju, tokom prvog vikenda prikazivanja od prodaje karata u SAD i Kanadi zaradio je 50 miliona dolara, i još 91,3 miliona širom svijeta.

Ova zarada koja premašuje 140 miliona dolara, za film koji je koštao 52 miliona dolara, kako javlja AP nadmašila je sva očekivanja producenata. To je znatno iznad predviđanja, koja su nagoviještavala da će tokom prvog vikenda film u režiji Brajana Singera zaraditi između 35 i 40 miliona dolara.

Merkjurija tumači Rami Malek (37), glumac koji se proslavio u TV-seriji “Mr. Robot”, a kritičari su ga toliko nahvalili da se već pominje i nominacija za Oskara.

Malekova gluma nije obična imitacija Fredija Merkjurija. On je, kažu kritičari, skinuo Fredijevo “kočoperno kretanje na bini” do detalja i do te mjere da, kada gledate rekonstrukciju nastupa benda na koncertu “Live Aid”, lako zaboravite da ne posmatrate pravog Merkjurija.

Malek je pokušao i da dopre do Fredijeve psihe što je mogao dublje i otkrije njegovu ranjivu, uznemirenu dušu – čovjeka koji se odrekao rođenog imena Farok Bulsara, ali čiji je alter-ego oživljavao tek pod svijetlošću reflektora.

– Ima kod njega nešto nespokojno. Fredi je imao svoju saosjećajnu stranu i čeznuo je za društvom, prihvatanjem, zajednicom, za ljubavlju… ali i želju da se osami – ocijenio je Malek.

Međutim, nije mu bilo lako da otkrije pravog Merkjurija. Pjevač je bio čuven po nervoznim ispadima tokom intervjua, koje je mrzio, sebe je opisivao kao “dendija” i “muzičku prostitutku” ali nikada nije otkrivao ništa previše lično.

Zbog rane smrti od upale pluća (kao posljedice side) 1991. godine, nije stigao da napiše memoare koji bi nam dali uvid u njegove najdublje misli.
– Tragao sam i tragao za putevima do njega kao osobe i onda shvatio da nam je ostavio dnevnik u vidu svojih pjesama – istakao je Malek.

Dvije koje najviše otkrivaju su “Lily Of The Valley” i “You Take My Breath Away” – obe su tiše i promišljenije od samopouzdanja otpornim na metke kojima isijavaju “Don't Stop Me Now” ili “Another One Bites The Dust”.

– Insistirao sam da se i ove dvije pjesme nađu u filmu, jer su meni otkrile toliko mnogo o Frediju. Ali, njih niko ne pjeva na karaokama – priznao je Malek.

Neki su film kritikovali jer je “sakrio” pravog Fredija, pretrčao preko njegovog neumjerenog života – seksa, droga, žurki sa nagim konobarima i kepecima koji na glavama nose poslužavnike sa kokainom. Drugi su se pribjavali da će priča biti previše umivena, ali uprkos pažnji koja je posvećena Fredijevoj “nevjenčanoj supruzi” Meri Ostin, Merkjurijeva skrivena homosekusalnost čini ključni dio scenarija.

– Ovo nije dokumentarac. Uzeli smo hronološku slobodu jer ne možete sve da ispričate u dva sata. Snimali smo ga i kao dječaka u Zanzibaru i učenika u internatu Sv. Petra ali prosto nismo imali dovoljno vremena, pa smo se zato fokusirali na period od ranih sedamdesetih do 1985. Krajnja ideja nam je bila da slavimo jedno autentično ljudsko biće – naglasio je glumac.

{youtube}mP0VHJYFOAU{/youtube}

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *