“Banjalučki horski susreti” od 24. do 26. novembra

Kultura

Međunarodni horski festival “Banjalučki horski susreti”, 13. po redu, biće održani od 24. do 26. novembra, u Kulturnom centru Banski dvor i u hramu Hrista Spasitelja.

Organizator ovog festivala je Srpsko pjevačko društvo „Jedinstvo“, i kako su saopštili – publici će se na četiri koncerta predstaviti 12 horskih ansambala iz Republike Srpske. Tako će dječiji horovi nastupiti prvog dana u 18 časova, dok će zvanično otvaranje biti u 20 časova u hramu Hrista Spasitelja.

– Gost festivala biće muški vokalni anasambl „Constantine“, koji čine profesori akademije i muzičke škole iz Niša. Anasmbl je prepoznatljiv na cijelom prostoru bivše Jugoslavije, ali i Evrope. Oni će se predstaviti na trećem i završnom koncertu Međunarodnih horskih susreta – saopštio je organizator.

Na Horskoj večeri, 25. novembra, pjevaće ansambli iz: Prnjavora, Doboja, Novog Grada i Prijedora, a na završnoj večeri nastupiće domaći horovi, među kojima je i „Aleksandar Nevski“ Ruskog kulturnog centra u Banjoj Luci. Pored „Constantine“, predstaviće se i jedan ženski hor iz Prijedora.

– Ciljevi Međunarodnih horskih susreta u Banjoj Luci su brojni, a jedan od njih je popularizacija horskog stvaralaštva, unapređenje, kao i predstavljanje postignuća horskog izvođaštva, ne samo gostujućih, već i horova iz cijele RS. Cilj je i unapređenje rada banjalučkih horskih ansambala. Banja Luka ima mnogo horova koji se pripremaju za ove nastupe. Jedna od njihovih obaveza je da slušajući gostujuće horove unapređuju svoj rad i da na takav način budu nosioci razvoja muzičke kulture naše sredine – zaključili su iz SPD „Jedinstvo“.

Festival su podržali Srpska pravoslavna crkvena opština Banja Luka, Grad Banja Luka i Kulturni centar Banski dvor.

Istinito

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *