Ovogodišnja Kočićeva nagrada dodijeljena Milisavu Saviću

Kultura

U okviru završne manifestacije Kočićev zbor, ministar prosvjete i kulture RS Dane Malešević uručio je Kočićevu nagradu književniku Milisavu Saviću.

Književnu nagradu “Zmijanjče” Seleni Berić, učenici Osnovne škole “Georgi Stojkov Rakovski” iz Banjaluke, uručio je predsjednik Zavičajnog društva “Zmijanje” i potpredsjednik Organizacionog odbora 51. Kočićevog zbora Vitomir Popović.

-Poslije 100 godina od Kočićeve smrti nije se ništa posebno promijenilo. I onda je tuđinska vlast vršila pritisak na Srbe kao slobodarski narod, srpski jezik i kulturu, kao i danas. Ipak, imamo svoju Srpsku, iako na različite načine nastoje da umanje njen kredibilitet i državotvornost. Moramo da istrajemo na ovom putu da se odupremo stranim zavojevačima, rekao je Popović na centralnoj svečanosti povodom 51. “Kočićevog zbora” na Kočićevom ognjištu u selu Stričići na Manjači.

Milisav Savić je, besjedeći o narodnom tribunu sa Zmijanja, rekao da svaka književnost koja želi biti vizionarska ne može bez Kočića. Prisutnima su se prigodnim stihovima obratili brojni pjesnici.

Ovogodišnji “Kočićev zbor” obilježava se nizom manifestacija u Banjaluci, Beogradu i Kočićevom rodnom Zmijanju.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *