Za “Beogradskog pobednika” bori se 15 filmova iz 12 zemalja

Kultura

U takmičarskom programu beogradskog Međunarodnog filmskog festivala – FEST, koji će biti održan od 24. februara do 5. marta, nalazi se 15 ostvarenja iz čak 12 zemalja sa različitim žanrovima i temama, među kojima je i terorizam.

Filmovi, sa snažnim autorskim stavom, u ovom programu takmiče se za nagradu “Beogradski pobednik”, a žirijem koji je dodjeljuje predsjedava srpski reditelj Srdan Golubović, saopšteno je iz Cebefa, koji je organizator FEST-a.

Dva filma u glavnom programu bave se jednom od najaktuelnih tema današnjice – terorizmom, a to su “Crni vjetar” Huseina Hasana Alija /Irak, Sirija/ i “Lajla M.” holandske autorke Mijke de Jong.

Prvi film bavi se ovom zastrašujućom modernom pošašću kroz prizmu ljubavne priče u okupiranom Sindžaru, dok je drugi film moderan ženski pogled na islamofobiju koja vlada Evropom iz perspektive mlade i radikalne muslimanke.

Iranska kinematografija je tokom posljednje dvije decenije jedna od vodećih u svijetu, odakle stižu dva filma “Inverzija” Behnama Behzadija, koja se bavi preispitivanjem liberalnih ubjeđenja mlade žene iz Teherana, te “Malarija” Parviza Šahbazija, u kojoj prilično slobodnoumna djevojka lažira svoje kidnapovanje pred bratom i ocem.

Iz Rusije u glavni takmičarski program dolaze filmovi “/M/Učenik” Kirila Serebrenikova, priča o etičkim previranjima jednog mladića, kao i “Pikova dama” Pavela Lungina, koji se bavi nesvakidašnjom sudbinom žene za kartaškim stolom.

Posebno je eskcentričan grčki festivalski, pa i bioskopski hit “Toplotni udar” Argirisa Papadimitropulosa, izrazito duhovit film koji se bavi izvitoperenim odnosom prema bliskosti.

Film “Eva” Haima Tabakmana iz Izraela intimna je priča o braku koji biva uzdrman kada suprug otkriva da na drugom kraju grada, u stanu koji se vodi na njegovo ime, živi nepoznati muškarac.

U konkurenciji su još i “Hartston” Gudmundura Arnara Gudmundsona /Danska, Island/, priča o odrastanju dva dječaka u malom ribarskom selu na Islandu, “Ovi dani” Đuzepea Pičionija iz Italije, priča o četiri prijateljice koje na putu preispituju svoje međusobne odnose i planove za budućnost, kao i “Toril” Lorena Tejsiera iz Francuske, triler o mladom čovjeku koji odlučuje da počne sa uzgajanjem marihuane kako bi mogao da plati račune.

Slovačko-češko ostvarenje “Učiteljica” Jana Hrebejke je drama smještena u Bratislavi tokom posljednjih godina komunističke vladavine, a bavi se odnosima moći u jednoj srednjoj školi.

Region u glavnom takmičarskom programu predstavljaju čak tri ostvarenja, a od toga jedan iz Slovenije – “Noćni život” poznatog slovenačkog autora Damjana Kozolea, psihološka drama u kojoj se sredovječna žena bori sa iznenadnom smrću svog supruga.

Jedan od dva filma iz Hrvatske je “Goran” Nevia Marasovića, pitoreskni triler neobično stilizovan i odsječan.

Hrvatska u glavnom takmičarskom programu kao svog predstavnika ima i debitantski film mlade hrvatske rediteljke Hane Jušić “Ne gledaj mi u pijat”, koji govori o skučenosti u svakom smislu, materijalnom i figurativnom kroz vizuru mlade glavne junkinje.

FEST će biti održan u Beogradu od 24. februara do 5. marta, a otvoriće ga film “Na mliječnom putu” Emira Kusturice.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *