Kuća Branka Ćopića već dvije godine čeka na obnovu

Kultura

Obnova kuće čuvenog književnika Branka Ćopića u Hašanima, još uvek nije ni na vidiku, iako je novac za tu namenu još pre dve godine donirala Vlada Azerbejdžana.

Pre par meseci objavljeno je da radovi počinju, ali na terenu još uvek ništa nije urađeno. Temelji Ćopićeve kuće u rodnim Hašanima, zarasli su u travu, toliko da prolaznici ne mogu sa puta ni videti tablu sa natpisom “Kuća Branka Ćopića”.

Tek kada se priđe tabli, naziru se tragovi ostaci kuće u kojoj je Ćopić živeo i nalazio inspiraciju za svoja dela. Meštani pričaju da je i sveštenik osveštao mesto gde se kuća nalazila kako bi sve bilo spremno za gradnju.

– Jedino su kamenje sa obrušene kuće skupili na jedno mesto, i niko više nije dolazio – pričaju Hašanci.

Načelnik Krupe na Uni Mladen Kljajić, koji je preuzeo vlast u oktobru prošle godine, kaže da je prethodna vlast trebalo da uradi projekat obnove kuće Ćopića, jer joj je to bio zadatak.

– Kada sam došao na mesto načelnika projekta nije bilo. Ja sam došao na svršen čin, pa sam išao u banjalučki Arhitetonsko – građevinski fakultet da dogovorimo izradu projekta, jer je prethodni načelnik sa njima potpisao ugovor – kaže Kljajić.

Navodi da je nakon dobijanja projekta situacija dodatno zakomplikovala.

– Izvođač radova iz firme Benkons me obavestio da moramo promeniti projekat, jer je vrednost radova predviđena na 111.432 KM, a Vlada Azerbejdžana je odobrila 80.000 KM. Vrednost radova je veća, jer je projektom predviđena izgradnja Ćopićevog sokaka, koji pored obnove i unutrašnjeg uređenja kuće podrazumeva i uređenje njenog dvorišta – kaže on.

Dodaje da sa Arhitetonskim fakultetom pokušava da dogovori da izbace pojedine stavke kako bi se umanjila vrednost radova.

Međutim, sa Fakulteta nezvanično saznajemo da vrednost radova ne treba da bude sporna jer se oni mogu izvoditi po fazama. Naši sagovornici navode da se sa izvođačima radova može potpisati ugovor za određene radove u skladu sa novcem kojim se raspolaže.

Podsećamo, da je Vlada Azerbejdžana obezbedila 80.000 KM za obnovu kuće Branka Ćopića zahvaljujući posredovanju predsedavajućeg Predsedništva BiH Mladena Ivanića. Međutim, od posete predstavnika Azerbejdžana i Ivanića Hašanima, glavni akteri, koji su uključeni u obnovi Ćopićeve kuće, nikada nisu seli za sto kako bi se videlo u kojoj je fazi projekat.

Iz Zavičajnog društva “Branko Ćopić” iz Hašana za „EuroBlic“ navode da su ogorčeni odnosom lokalne zajednice prema liku i delu Ćopića. Predsednica UO ovog društva Dušanka Dakić kaže da je kuća trebalo odavno da bude obnovljena.

– Nas niko ništa nije pitao. Nismo uključeni u taj projekat. Pogledajte, Hašani su pustoš umesto da sve vrvi od dece iz RS, koji bi trebalo da dolaze na Ćopićeve staze i tu uče lektiru – ističe Dakićeva.

Tvrdi da je na obeležavanju 33 godine od smrti Ćopića u Hašanima, ove godine bilo prisutno desetak ljudi i da je to dokaz odnosa lokalne vlasti prema legendarnom Ćopiću.

– Nažalost dragi Branko, Hašani su poligon prelamanja politika, prvenstveno na lokalnom nivou, u čemu se Zavičajno društvo našlo baš kao onaj tvoj orah koštunjavac – poručila je Dakićeva.

Hašanci smatraju da Branko od sadašnjih dešavanja u rodnim Hašanima, koji su mu bili inspiracija za književna dela, ne bi mogao pisati komediju. Tvrde da bi to bila drama za tragičnim završetkom.

Spremni da izađu na teren

Jaho Brzak iz firme Benkons, koju je osnovala Vlada Azerbejdžana, kaže da je zadatak ovog preduzeća jedino izvođenje radova na kući.

– Kada državne instance odobre radove mi ćemo izaći na teren i početi obnovu kuće – poručio je Brzak.

Dodaje da nisu upućeni da li je vrednost radova stopirala obnovu.

blic.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *