Milovanu Danojliću priznanje za životno djelo

Kultura

Dobitnik nagrade za cjelokupno životno djelo “Književni vijenac Kozare” je pjesnik, romansijer, esejista, prevodilac i publicista Milovan Danojlić.

Saopštio je ovo u petak u Prijedoru predsjednik žirija 45. književnih susreta na Kozari Jovan Delić.

U obrazloženju jednoglasne odluke žirija se navodi da je Milovan Danojlić jedan od naših najplodnijih, najboljih i najraznovrsnijih pisaca visoke književne kulture i odgovornosti pred djelom, jezikom, svijetom i životom.

– Bez obzira na to što je to jedan ogroman opus i što je srpska književnost izuzetno bogata pa nije lako donijeti odluku za “Književni vijenac Kozare”, naš zadatak nije bio toliko težak kako izgleda jer je Milovan Danojlić književnik koji ima impozantan književni opus – izjavio je Delić.

On je dodao da je Danojlić jedan od naših najvećih romansijera i pri tom vrlo raznovrstan i kao pisac lirske proze i kao pisac koji piše na fonu istorijskih događaja i neku neobičnu prozu koja je svojevremeno potresla kulturni prostor.

– Danojlić je izvanredan esejista koji je 50 godina tumačio poeziju i oblikovao je u knjigu “Pjesnici”, koja je kapitalna i predstavlja tumačenje domaćih i stranih pjesnika – rekao je Delić.

On je istakao i da je beskrajno važno i to što je Danojlić uradio kao prevodilac i tome treba dodati angažovanu publicističku prozu koja je podigla publicistiku na najviši nivo i dala srpskoj publicistici sjaj kakav ona ranije nije imala.

– Sve su to aspekti jednog opusa koji je impozantan i kojim nas je obavezao da ga ovjenčamo ovom nagradom – izjavio je Delić.

Književni susreti trebali su da počnu u petak u Pozorištu Prijedor svečanom akademijom na kojoj je nagrada “Književni vijenac Kozare” trebalo da bude uručena ovogodišnjem laureatu.

Riječ je o nagradi koja se na susretima dodjeljuje svake treće godine i njeni dosadašnji dobitnici su Stevan Raičković, Svetozar Koljević, Dragan Kolundžija i Matija Bećković.

“Poetski čas”

Učesnici ovogodišnjih Književnih susreta, čija je centralna svečanost 16. septembra “Poetski čas” i “Pjesničko podne” na Mrakovici su pjesnici: Dragan Kolundžija, Matija Bećković, Ljubivoje Ršumović, Mošo Odalović, Đorđo Sladoje, Ranko Preradović, Miroslav Cera Mihailović, Aleksandra Čvorović, Dejan Aleksić, Zdravko Miovčić i laureat susreta koji će imati i svoje predstavljanje iste večeri u Galeriji ‘96, čime će susreti biti završeni.

Glas Srpske

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *