“Od srca do uma” – knjiga koja odgovara na sva vaša pitanja

Kultura

U okviru 22. Međunarodnog sajma knjige koji počinje danas, sutra će biti održana promocija knjige “Od srca do uma”, autorke Nade Starčević-Sabadini, uglednog psihologa iz Italije.

Autorka “Od srca do uma” ovu knjigu predstavlja kao “mali esej za samoobučavanje” i način na koji je pomogla mnogim ljudima da spoznaju svoje potrebe, ali i svoje moći.

Kaže da je nakon mnogo godina rada sa pacijentima složila nekoliko neophodnih pitanja za brzu diagnozu koji isto tako služe za terapiju.

– Makos 21, je jedina metoda, filozofsko-naučna, koja za analizu koristi Logos, kao komunikaciju i semiotiku i Eros, kao ljubav, empatija, užitak. Prema tome, prevencija različitih stresnih stanja, sa kojom možete sami da napravite prvi dio analize i nađete elemente terapije, posebno onih koji se klasificiraju kao “duševne bolesti”, navodi Starčević-Sabadini.

Ističe da knjiga istovremeno postavlja pitanje: kada smo izgubili koncept smisla i kvaliteta, baš onih aktivnosti koje predvode individualni razvoj?

– Moj početak i rad, mislim da mi je djelimično dat od mog balkanskog-krajiškog korijena, a kasnije, tokom rada, mnogo toga su mi predali pacijenti kao njihove potrebe. Ja sam morala da potražim nešto zajedničko, nešto što ih je ujedinjavalo. Tokom dvadeset godina sve se to spojilo u onih šest tačaka Makosa 21. Sve ljudske potrebe, da bi bili zadovoljni i zdravi, su iste – razlika je samo u kvalitetu. Ona je subjektivna: niko ne može da zavoli nekog jer mora. A ta ljubav, ta snaga osjećaja, ukazuje istovremeno na iste potrebe, ali i na različite izbore, objašnjava Mada Starčević-Sabadini.

Knjigu ” Od srca do uma” štampala je izdavačka kuća “Besjeda” iz Banjaluke, a promocija će biti održana u srijedu 13. septembra u 15.00 časova u dvorani Borik.

Biografija 

Nada Starčević-Sabadini je samostalni istraživač i terapeut.

Diplomirala je na Univerzitetu “Statale” u Milanu, na Filozofskom fakultetu. Četvorogodišnju specijalizaciju iz psihoterapije i neurolingvistike zavrsila je u Visokoj školi obrazovanja A.M.I.S.I. u Milanu. Naučno-istraživački rad obavljala je na nekoliko univerzitetskih klinika, sa kojima često sarađuje, kao docent za stručno usavršavanje medicinskog osoblja.

Saradnik je brojnih naučnih i medicinskih ustanova i medija. Predsjednica je Narodnog univerziteta “Initre/Leko”. Od 1984.godine predsjednica je istražvačke grupe Ricerka bio psicologica (istrazivanje Biopsihologije u onkologiji).

Predavala je psihoendokrinologiju na Visokoj školi Valet u Bolonji. Savjetnik je multinacionalne španske kompanije Photon za istrazivanje depresivnih obolenja, stresa i anti-aging terapije.
Patentirala je MAKOS 21, koji je registrovan kod italijanske komore i podržan od regije Lombardije kao nova metoda za brzu dijagnozu i terapiju kod neuroloških oboljenja.

Autorica je udžbenika o emotivnom vaspitanju koji je uključen u program italijanskog srednjeg i visokog školstva. Stručnjak je za psihosomatska oboljenja. U martu 2009. godine iznosi na internacionalnom kongresu medicinske estetike naučni rad na temu “Hormoni kao način odbrane i prevencije depresije i starenja”.

Trenutno radi na istraživanju i terapiji zavisnosti od kocke, alkohola i kompjutera.

Istinito

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *