Zlatne “Banjalučanke” među 50 najboljih horova svijeta! (FOTO)

Kultura

Na upravo završenom Internacionalnom horskom takmičenju „Kalamata International Choir Competition 2017“, u grčkom gradu Kalamata, Ženski kamerni hor “Banjalučanke” osvojio je zlatnu medalju i trijumfovao kao apsolutni pobednik u kategoriji tradicionalne muzike.

Pod umetničkim rukovodstvom kompozitora i dirigenta, profesora Mladena Matovića, hor “Banjalučanke” je nastupio kao jedini predstavnik RS i BiH na ovom značajnom i licenciranom međunarodnom takmičenju, koje je u svom festivalskom i takmičarskom programu okupilo više od 50 horova iz čitavog sveta – Norveška, Italija, Brazil, Kina, Izral, Estonija, Grčka Rusija, Iran, Švedska i drugih država.

Horove je, prema njegovim rečima, ocenjivao internacionalni stručni žiri, čiji članovi su ugledni eksperti za horsku muziku iz Danske, Italije, Nemačke i Grčke.

– Veoma smo srećni i ponosni što smo na još jednom značajnom takmičenju zadržali kontinuitet kvalitetnih takmičarskh nastupa na Internacionalnoj horskoj sceni, a posebno imajući u vidu činjenicu da je u ovoj godini došlo do svojevrsne smene generacija u ansamblu, te je prvi i osnovni cilj našeg učešća na takmičenju u Kalamati predstavljao testiranje naših trenutnih izvođačkih mogućnosti i pripremu pred narednu i veoma zahtevnu takmičarski sezonu. Zahvaljujući dosadašnjim rezultatima Ženski kamerni hor “Banjalučanke” direktno se kvalifikovao u najviši rang takmičenja Svetske horske Olimpijade, koja će se početkom jula iduće godine održati u Južnoafričkoj Republici, a na kojoj bi hor trebao braniti olimpijsko zlato osvojeno na prethodnoj Olimpijadi u Sočiju – rekao je Matović.

Takmičenje u Kalamati organizovala je Svetska horska asocijacija „Interkultur – Musica Mundi“.

U prethodnih 10 godina hor “Banjalučanke” je ostvario najznačajnije rezultate u svojoj istoriji osvojivši zlatne medalje na takmičenjima u Lincu (Anton Bruckner Competition), Malti (Malta Choir Competition), Amsterdamu (Cante Amsterdam), Veneciji (Vene in Musica Competition), Budimpešti (Budapest Choir Competition), Barseloni (Cant al Mar Competition ), Magdeburgu (Grand Prix of Nations), dva olimpijska srebra na horskim olimpijadama u NR Kini i Sedinjenim Američkim Državama.

Najveće uspehe u istoriji hora predstavlja osvajanje olimpijskog zlata na Svetskoj horskoj Olimpijadi u Rigi, te osvajanje zlatne medalje na Svetskoj horskoj Olimpijadi u Sočiju.

– Zahvaljujući ovim rezultatima ženski kamerni hor “Banjalučanke” uvršten je na zvaničnu Rang listu 50 najboljih kamernih horova Svetske horske asocijacije

“Interkultur – Musica Mundi“ – „Top 50 chamber choirs & vocal ensemles”.

Učešće Ženskog kamenog hora “Banjalučanke” na takmičenju u Kalamati realizovano je zahvaljujući svesrdnoj podršci i razumevanju Kabineta Predsednika RS i Grada Banjaluka – naveo je Matović.

Blic.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *