Gutereš: Rastu tenzije između Beograda i Prištine

Region

Tenzije između Beograda i Prištine nastavile su da rastu i negativno utiču na mogućnost produktivnog dijaloga, konstatovao je u novom izvještaju generalni sekretar UN i kao najveći problem naveo takse od 100 odsto na proizvode iz Srbije i BiH.

 

Antonio Gutereš je, u novom, tromjesečnom izvještaju o stanju na Kosovu, izrazio zabrinutost zbog pojačanih tenzija između Beograda i Prištine, posebno na sjeveru Kosova, zbog čega je pozvao lidere obe strane da se uzdrže od poteza koji bi mogli dodatno ugroziti stanje na terenu.

 

Generalni sekretar UN je, istovremeno, upozorio lidere dvije strane da izbjegavaju poteze koji bi mogli voditi dodatnom dizanju tenzija, kao i da pomirljivim potezima traže način za napredak u dijalogu koji se vodi uz posredovanje Evropske unije, prenosi RTS.

 

Novi izvještaj šefa UN o Kosovu dostavljen je ambasadorima članica Savjeta bezbjednosti u trenutku kada još uvijek nije poznato da li će najmoćnije tijelo svjetske organizacije uopšte u februaru raspravljati o tom pitanju, pošto se održavanju posebne sjednice o Kosovu protive četiri zemlje, dok se tim inicijativama protive Rusija i Kina.

 

Gutereš je, takođe, naveo da je taksa na proizvode iz Srbije i BiH uvedena neposredno pošto je propao pokušaj Kosova da obezbijedi članstvo u Interpolu.

 

Šef UN je istakao i da su ključni međunarodni činioci, poput Federike Mogerini i Johanesa Hana, pozvali Prištinu da povuče odluku o taksama.

 

Ujedinjene nacije navode i da su se u protekla tri mjeseca na Kosovo vratile 93 osobe, uključujući 32 Srba.

 

“Od 2000. godine, 28.111 raseljenih osoba (11.945 Srba, 7.577 Egipćana i Aškalija, 3.925 Roma, 1.875 Bošnjaka, 1.464 Goranaca, 1.281 Albanaca, 21 Crnogorac, 19 Turaka i četvoro Hrvata) je pronašlo trajno rješenje na Kosovu”, navode Ujedinjene nacija, ističući da se širom Balkana nalazi još 69.627 raseljenih lica sa Kosova kojima je potrebna pomoć.

 

U dijelu koji se odnosi na aktivnosti EU na Kosovu, navodi se da je Specijalno tužilaštvo nastavilo istragu o “nehumanom tretmanu ljudi i ilegalnoj trgovini ljudskim organima na Kosovu”, kao i da su počela saslušanja bivših visokorangriranih pripadnika OVK.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *