Šta je lucidno sanjanje

Magazin

Lucidno sanjanje je još uvijek nepotpuno shvaćena pojava o kojoj se priča već vijekovima. Uz lucidnost ide i potpuna kontrola koja zavisi od sna i spavača. Neke studije pokazuju kako je moguća kontrola lucidnih snova ako osoba trenira na pravi način.

Lucidni snovi često su veoma uzbudljivi, intenzivni i ugodni. Ljudi ih mogu doživjeti na čudestan način. Lucidni sanjači, koji nauče trenirati svoje snove mogu birati svoje reakcije na događanja sna.

Šta je lucidno sanjanje?

Lucidno sanjanje je stanje u kojem smo svjesni da sanjamo i da je svijet oko nas izmišljen, a ne java. Termin je uveo Frederik van Eeden opisujući san u kojem je do djelimično moguće kontrolisati izmišljene događaje i okruženje. Opisao je lucidne snove kao uvjerljive, prave i žive. Lucidno sanjanje povezuje se s fenomenom ‘lažnog buđenja’. Riječ je o fenomenu nakon kojeg shvaćamo da smo zapravo u snu i to nas probudi do realno budnog stanja.

Tokom lucidnog sanjanja tijelo i mozak su u istom fiziološkom stanju kao i običnom sanjanju. Snovi su rezultat aktivnosti mozga dok su ostala tjelesna osjetila isključena za vanjski svijet. Tijekom REM spavanja, um stvara iskustva iz trenutno aktivnih misli, briga, fantazija, događaja i sjećanja. Oni nisu unaprijed stvorene priče već se kreiraju dok sanjate. Kontrola sna ili lucidno sanjanje označava kontrolu da usmjerite san u konstruktivnom i pozitivnom smjeru, kao što možete usmjeriti misli dok ste budni.
Vaša svjesnost je uvijek prisutna u vašim snovima, dok lucidno sanjanje možemo nazvati ‘dodatnom svjesnošću’.

Kako lucidno sanjati?

Uz lucidno sanjanje ide i određen stepen kontrole tokom sna koja se razlikuje od sna i sanjača. Koliko je kontrole moguće imati razlikuje se od sna do sna i od sanjača do sanjača. Vježbanje lucidnog sanjanja može uticati na to kako ćete reagovati u snu i u kojem smjeru će vaš san ići. Kontrolisanje može uticati na to da vaš san bude zastrašujući, frustrirajući ili predivan i pun slobode koju vi kontrolišete.

Da biste doživjeli lucidne snove, osim što možete koristiti dodatne aparate, trebate vježbati tehniku i uspjeće vam već nakon nekoliko dana. Da bi se postigla sposobnost kontrolisanja snova potrebno je mnogo godina rada. Postoje razne tehnike za razvoj vještina. Saznali smo koje su osnove takvih tehnika.

Potrebno je imati ispravan mentalni stav

San je tvorevina našeg uma i zato je prije svega bitan ispravan stav. On predstavlja dobar dio uspjeha u lucidnom sanjanju. Treba postojati jaka želja i motivacija da se u snu postane svjestan i da se odvoji dio vremena i koncentracije kako bi se taj cilj ostvario.

Potrebno je vježbati sjećanje i pisati dnevnik snova

Ako se ne možete sjetiti svojih snova, postoji šansa da imate lucidne snove, ali da ih se jednostavno sjećate. Vođenje dnevnika čim se probudite nije lako, ali je neophodno kako biste mogli s vremenom početi kontrolisati ono što sanjate.

Nemojte zaboraviti kako trebate biti oprezni s lucidnim sanjanjem. Ako vam se u životu trenutno događa težak period i prolazite kroz teško psihičko stanje, ne preporučujemo da pokušavate lucidno sanjati. Ako ne možete razlikovati san od jave, to može imati dalekosežne posljedice.

Tehnika za postizanje lucidnog sanjanja

MILD tehnika za lucidno sanjanje postiže se tako da se trebate sjetiti da sanjate dok spavate.

Naumite da kada budete spavali, da se probudite tokom svake REM faze i da se prisjetite vaših snova.

Kada se probudite, probajte se prisjetiti što je moguće više detalja sna iz prethodne REM faze. Nemojte se okrenuti i nastaviti sa spavanjem već zapišite čega se sjećate.

Dok ponovno zapadate u san, fokusirajte vašu namjeru na to da se u snu sjetite da sanjate. Kažite sebi: “Sljedeći put kada uđem u san, sjetću se da je to san.” Morate to ozbiljno misliti.

Zamislite da ste ponovno u snu kojeg ste se prisjetili u koraku 2. Zamislite da ste shvatili da je to san, i zamislite kako postajete lucidni u tom snu. Odredite znak koji će vam značiti da sanjate, zamislite da ste ga vidjeli i recite sami sebi: “Sanjam”.

Nakon što zaspite, ponovite korake 3. i 4. sve dok se namjera ne učvrsti. Kada je dovoljno čvrsta dopustite sebi da padnete u san. Vaša namjera mora biti zadnja stvar na koju mislite prije nego što ponovno zaspite.

Nakon ovih koraka naći ćete se kako zapadate ravno u san i kako shvatate da sanjate. Ovo će vam omogućiti da doživite lucidno sanjanje.

Sanjaju li svi ljudi?

Svi sisari sanjaju. Svi imaju REM fazu spavanja i to je vrijeme u kojem se događa većina snova. Istraživanja su pokazala da kada se ljude budi u različitim nivoima spavanja i pita ih se jesu li sanjali, 85% snova se događa u REM stanju. Nakon buđenja iz drugih faza rijetki su zapisi o sanjanju.

REM spavanje se tokom noći smjenjuje u ciklusima koji traju oko 90 minuta. Ako spavate barem 8 sati, u REM stanju nalazićete se ukupno sat i po, ali razdijeljeno u četiri ili pet REM perioda. Taj period spavanja može trajati od 5 do 45 minuta.

Sad kad sve ovo znate, možemo vam samo poželjeti – laku noć i ugodne snove.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *