Nova opcija za sigurnost na Fejsbuku

Magazin

Korisnici Fejsbuka na području Evrope počeli su da dobijaju notifikacije u kojima ih traže da provjere svoje postavke privatnosti kako bi mogli da nastave sa korišćenjem aplikacije Mesindžer.

Fesjbuk se na taj korak odlučio zbog novog zakona o regulaciji zaštite podataka koji će stupiti na snagu 25. maja, a izglasan je kako bi nadzirao kompanije poput Fejsbuka i Gugla usljed povećane zabrinutosti oko načina na koji se prikupljaju i dijele privatni podaci korisnika.

Obavještenje o provjeri podataka do korisnika dolazi nakon što se spoje na Mesindžer putem telefona ili tableta.

– Molimo vas da proverite svoje postavke do 25. maja kako biste mogli da nastavite sa korišćenjem mesindžera – piše u obavještenju.

Nakon što stisnete “Pregledaj sada”, sistem vas preusmjerava na postavke aplikacije. Neki korisnici su prijavili da im ova opcija ne funkcioniše pa je moguće da Fejsbuk trenutno samo testira opciju prije nego što bude dostupna svima.

Šef Fejsbuka, Mark Zakerberg, svjedočio je 11. aprila pred američkim senatorima zbog afere u kojoj su procurili lični podaci više od 80 miliona korisnika Fejsbuka.

Prema posljednjim procjenama bilo je ugroženo čak 87 miliona korisnika Fejsbuka, a takođe se posljednjih dana spominje da su privatni razgovori putem mesindžera bili snimani, i da je sadržaj otišao ui ruke Kembridž Analitike, što je odbačeno kao netačno.

Uloga GDPR je da osnaži i ujediniti zaštitu podataka za sve korisnike unutar Evropske unije, što znači da će nadzirati kako kompanije koriste podatke koje su dobili od svojih korisnika. Pod novim zakonom kompanije će biti dužne da prijave svako curenje podataka u roku od 72 sata. Isto tako moraće da omoguće svojim korisnicima brisanje podataka i tako spriječiti nečiju namjeru da se oni koriste za potrebe trećeg lica.

Ovo će biti najveća promjena u pravilima o zaštiti ličnih podataka u istoriji interneta.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *