Policija koristi hakerske alate za pristup iPhone uređajima

Magazin

Američka policija kupuje i koristi alate kao što je GrayKey za otključavanje iPhone-a.

Ove alatke omogućavaju pristup sadržaju šifrovanih uređaja koji su bili korišćeni tokom izvršavanja raznih zločina i kriminalnih radnji.

GrayKey je prilično skup, a njegov proizvođač ne garantuje koliko će dugo moći da radi. GrayKey se zasniva na iOS sigurnosnim manama, poznatim samo njegovom proizvođaču, a Apple bi u svakom trenutku mogao da zatvori to usko grlo. Ipak, organima vlasti i agencijama se rizik korišćenja GreyKey-a isplati.

Nekoliko organa vlasti iz različitih država u SAD je već investiralo u GrayKey. Drugi planiraju da ga kupe, a ovo uključuje i tajne službe.

Nakon objave ranije ove godine, GrayKey je brzo postao najpoznatiji legalni instrument otključavanja iPhone-a, koji je dostupan. Izrađen je od strane kompanije Grayshift, u kojoj je zaposlen bar jedan bivši radnik kompanije Apple.

Postoje dve GrayKey verzije: jedna od 15 000 dolara, koja može da se koristiti samo 300 puta i mora da bude povezana na Grayshift server preko mreže na kojoj je prvi put podešen.

Verzija od 30 000 dolara može da otključa neograničen broj iPhone-a, može da se koristi na bilo kojoj mreži i ne zahtijeva povezivanje sa Grayshiftom.

Obe verzije rade tako što premošćavaju ograničenja u vezi sa tim koliko puta se lozinka može unijeti u iOS uređaj i koliko brzo. Kada se telefon jednom poveže na GrayKey, sistem pokušava svaku moguću lozinku za pristup dok ne pogodi pravu. Ovo može da traje između nekoliko sati i nekoliko dana.

Apple je posvećen zaštiti privatnosti svojih kupaca i kompanija bez sumnje istražuje sigurnosni propust koji ima pomenuti uređaj za otključavanje, koji bi Apple mogao da iskoristi kako bi se onemogućilo pristupanje iPhone uređajima. Ukoliko se to dogodi, svi GrayKey uređaji će prestati da rade.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *