Otkriveni mravi koji eksplodiraju

Magazin

Naučnici su otkrili novu vrstu mrava koji žive na drveću u džunglama Bornea. Ovi mravi imaju zanimljivu i neobičnu strategiju odbrane uz koju se žrtvuju eksplozijom.

Ovi mravi u slučaju napada njihove kolonije od jačeg ili većeg neprijatelja koriste ovu neobičnu metodu odbrane. Vrsta je dobila latinsko ime Colobopsis explodens, baš kako i dolikuje, jer je njihov metod odbrane da iz svog tijela izbace toksičnu tečnost na napadača tako što eksplodiraju. Određeni broj radnika u koloniji ima posebne uvećane žlijezde u svom tijelu, koje proizvode sluzavu žutu materiju.

Kada je kolonija napadnuta, oni se čeljustima hvataju za napadača, obavijaju oko njega i izvijaju tijelo dok ne pukne oslobađajući tečnost iz svojih žlijezda, koja može da povrijedi ili ubije mnogo većeg napadača.

Uprkos tome što se za ponašanje “eksplodirajućih” mrava zna još od 1916. godine, ova vrsta insekata ostala je pod velom tajne tokom proteklog vijeka.

Članovi međunarodnog istraživačkog tima, koji se sastojao od entomologa, mikrobiologa, hemičara i botaničara otišli su na Borneo da ispituju mrave. Identifikovali su 15 različitih podvrsta, koje potpadaju pod vrstu Colobopsis cylindrical.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *