Xiaomi osvaja svjetsko tržište

Magazin

Smartfon Redmi 5A bio je najprodavaniji telefon sa Android platformom u mjesecu martu, što je pomoglo kompaniji Xiaomi da značajno popravi poziciju na globalnom tržištu.

Uoči predstojećeg izlaska na berzu u kineskoj firmi mogu biti zadovoljni sa stanjem na mobilnom tržištu, a najviše u Aziji i Evropi, gdje bilježi konstantan rast. Recept za uspjeh Xiaomia poznat je još od prvih modela – odličan hardver po pristupačnoj cijeni.

Njihovi telefoni naročito su popularni u Kini, ali i na drugim tržištima korisnicima je Xiaomi sve draži jer za cijenu telefona srednje ili niže srednje kategorije nekog poznatijeg proizvođača mogu kupiti uređaj drastično boljih opcija.

U izvještajima o isporuci telefona u prvom kvartalu ove godine analitičke kompanije Counterpoint Research i Canalys naglasile su upravo veliki uspjeh Xiaomija. Prema istim navodima, Redmi 5A je treći najprodavaniji pametni telefon na svijetu, poslije iPhonea X i iPhonea 8 Plus. Nikada do sada nijedan Xiaomijev uređaj tokom jednog mjeseca nije ostvario ovakav uspjeh.

Planovi kineske kompanije u posljednje su vrijeme fokusirani i na Evropu. Iako je u Španiji prisutna tek od kraja prošle godine, trenutno je već treća najveća firma u toj zemlji.

Android Authority

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *