“Kerberove” kućice koje život znače

Magazin

Kako bi napušteni psi i mačke mogli da prežive temperaturna kolebanja, koja ovih dana idu i u “debeli” minus, volonter Udruženja građana “Kerber” Banjaluka, Goran Milojević, već je na 15 lokacija u Banjaluci postavio 30 kućica za mačke.

Skrivene su, kaže od pogleda i obložene nepromočivom folijom. Narednih dana, obećava on, postaviće i 30 kućica za pse.

– Ovim kućicama želimo da izbjegnemo da se životinje smrznu tokom jakih minusa, jer se, nažalost, sve ove životinje ne mogu sakriti od hladnoće, pa mnoge od njih nađemo smrznute.

 

Takođe, želimo da izbjegnemo zlostavljanje ovih životinja, jer se dešava da cuke i mace, pokušavajući da se sakriju od hladnoće ulaze u dvorišta, haustore,šupe… Mnogi ljudi ih tjeraju, tuku i zlostavljaju – ispričao je za “EuroBlic” Goran.

Dodaje da su ideju za pravljenja i postavljanje ovih kućica u najvećem gradu Srpske dobili iz Pančeva.

– Oni su to na ovim prostorima prvi počeli primjenjivati. Ovo je inače treća godina kako mi postavljamo ove kućice – objasnio je Goran.

Da bi se napravile kućice za mace, priča on, ne treba puno vremena, jer su od euro troslojnog kartona i obložene nepromočivom folijom.

Glavni majstor za izradu kućica je Banjalučan Marko Rokvić, humanista čija su djela dobro poznata u volonterskim krugovima i koji godinama finansijski i znanjem pomaže različite dobrotvorne akcije. 

– Za cuke nam treba puno vremena, jer se kućice prave od dasaka, a i one su obložene nepromočivom folijom – ispričao nam je Goran.

Iako se već godinama bave humanim radom Udruženju građana “Kerber” niko od nadležnih ne pomaže finansijski. 

– Pravljenje ovih kućica finansiram ja sam iz svojih sredstava. Inače, finansijsku podržku Udruženje nema od nadležih institucija, već samo od ljubitelja životinja koji nam pomožu i novčano i donacijom hrane preko Fejsbuk stranice – kazao je Goran i dodao da su tražili dozvolu i podršku Grada, ali da je nisu dobili.

– Tako od 2014. godine sami postavljamo ove kućice – kazao je on.

Ne krije da im se dešavalo da su kućice koje su postavljali uništavane ili su ih neodgovorni pojedinci odnosili.

EuroBlic

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *