Titov mercedes na aukciji sa početnom cijenom od tri miliona evra

Magazin

Opšte je poznato da je Josip Broz Tito volio automobile i da je pozamašan broj ekskluzivnih primjeraka raznih marki služio kao maršalovo prevozno sredstvo.

Možda najupečatljiviji su brojni “mercedesi 600”, od kojih su najatraktivniji bili kabrioleti, odnosno landauleti, što je naziv za modele koji su samo djelimično prekriveni platnenim krovom.

U vlasništvu SFRJ bila su dva takva primjerka, od ukupno 59 napravljenih.

Kuriozitet je to što spadaju u veoma rijetku grupu od svega devet ikada napravljenih landauleta sa šestora vrata.

Nažalost, ovaj primjerak je prodat još davne 1989. godine. Proizveden je 1971. godine, a u periodu poslije Titove smrti do trenutka prodaje korišćen je na Brionima za potrebe prevoza veoma važnih zvanica sa pulskog aerodroma do rezidencije.

Uprava Briona je u najvećoj tajnosti prodala ovaj primjerak “mercedesa 600” sa serijskim brojem 001854 inostranom kupcu i od tada je promjenio nekoliko vlasnika, odnosno kolekcionara.

Uskoro bi ponovo trebalo da dobije novog vlasnika.

Za prodaju se pobrinula aukcijska kuća “Tom Hartli JNR”, a nezvanična informacija je da će početna cijena aukcije biti nešto malo manja od tri miliona evra.

Inače, primjerak sa serijskim brojem 001854 pokreće benzinac zapremine 6.332 kubna centimetra, ima automatski mjenjač, a do sada je ukupno prešao 27.378 kilometara.

Auto magazin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *