Vučić i Dodik obećali 2,2 miliona evra za hram u Mostaru

Politika

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić obećali su danas, prilikom obilaska Saborne crkve Svete Trojice u Mostaru, da će završiti obnovu crkve do 2020. kada se slavi 800 godina postojanja Srpske pravoslavne crkve i Eparhije zahumsko-hercegovačke.

 

Dodik i Vučić obećali su da će biti uplaćeno 2,2 miliona evra za završetak radova na obnovi crkve od čega Srbija milion i po evra, a Republika Srpska 700.000.

 

Njegovo preosveštenstvo vladika zahumsko-hercegovački Dimitrije zahvalio je Dodiku i Vučiću na pomoći, naglasivši da je crkva i do sada, najvećim dijelom, obnavljana sredstvima Srpske i Srbije.

 

– Imamo obećanje da će crkva 2020. biti završena, zahvaljujući najviše predsjednicima Vučiću i Dodiku. Zahvaljujemo i pojedincima koji su svojim prilozima ugradili sebe u ovaj hram. Nama koji živimo ovdje ostaje da svjedočimo Boga kojem smo ovaj hram podigli a to je Bog ljubavi. Osim što volimo Boga, mi volimo sve ljude i svoje po vjeri, ali i druge bez obira na vjerska opredjeljenja – naglasio je vladika Dimitrije.

 

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da su od prošlogodišnje posjete i obilaska hrama radovi znatano uznapredovali i naglasio da će Srpska i Srbija zajedno završiti njegovu obnovu.

 

– Ovaj hram ima nesumnjiv nacionalni značaj za Srbe i s toga moramo pokazati našu sposobnost da se okupimo i brzo završimo našu crkvu koja je brutalno srušena 1992. godine. To je bila jasna poruka Srbima da idu sa ovih prostora i da tu nemaju šta da traže. Obnovom ovog hrama pokazujemo da očigledno imamo ovdje šta da tražimo. Dugujemo zahvalnost i predsjedniku Vučiću koji je pomogao obnovu ovoga hrama i što ćemo je zajedno završiti – istakao je Dodik.

 

On je naglasio da obnova ove crkve predstavlja jasno opredjeljenje da našu istoriju i našu kulturu ne predajemo olako zgarištima i zaboravu kako neko misli da treba.

 

Dodik je podsjetio da je Srbija prošle godine pomogla i pojedine projekte koje je kandidovao srpski narod u Mostaru.

 

Poruka koja se šalje izgradnjom ovog hrama i projektima srpske zajednice u Mostaru, kaže Dodik, jeste da Srbija i Srpska vode računa o svim segmentima javnog i društvenog života srpskog naroda.

 

– Ukupan položaj srpskog naroda u nekoliko kantona u FBiH je veoma složen i normativno nije ispunjena konstitutivnost naroda kako je to naložio Ustavni sud, a od Republike Srpske se uporno traži implementacija svake odluke Ustavnog suda. Razgovaramo o tome i mislim da sa Draganom Čovićem možemo da dogovorimo da se u Mostaru osjeti prisustvo i uključivanje naše zajednice u važne poslove grada – rekao je Dodik.

 

On je podsjetio da u Mostaru već deset godina nema izbora i da vlada stara garnitura, naglasivši da će ovakva situacija ostati sve dok se ne dese izbori i srpski narod ne pozicionira na pravi način.

 

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić zahvalio je Dodiku što je dopustio da Srbija u malo većeoj mjeri finansira završetak obnove hrama, podsjetivši da je Saborni hram u Mostaru bio najveći pravoslavni hram na Balkanu i jedan od najznačajnijih srpskih svetinja na području bivše Jugoslavije koji je na užasan način srušen i spaljen.

 

– Ponosan sam na to što su Republika Srbija i Republika Srpska mogle da daju svoj puni doprinos za obnovu ovog hrama, jer je on važan i za naš narod, njih četiri do pet hiljada u Mostaru, kao i za sve koji su živjeli u Mostaru, za cijelu istočnu Hercegovinu, ali i za cijeli srpski narod – istakao je Vučić.

 

On je naglasio da je ovaj hram važan i za Hrvate i za Bošnjake jer govore o tome da svi mogu zajedno da žive i poštuju jedni druge.

 

Saborna crkva Svete Trojice izgrađena je 1873. godine i do rata je bila najveći pravoslavni hram na Balkanu. Zapaljena je i minirana do temelja u junu 1992. godine.

 

Obnova je počela 2010. godine, a u septembru su završeni grubi građevinski radovi kada je u centralnu kupolu ugrađen posljednji kamen.

 

Crkva je zidana kamen po kamen, potpuno isto kao što je građena i 1873. godine, jer je riječ o nacionalnom spomeniku kulture.

 

Saborna crkva u Mostaru jedini je veliki vjerski objekat u BiH koji još nije obnovljen.

 

Više od 80 odsto sredstava za dosadašnje radove na obnovi crkve izdvojile su vlade Republike Srpske i Srbije.

 

Agencije

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *