Terapija nove generacije za oboljele od hepatitisa

Društvo

Oboljelima od hepatitisa u Republici Srpskoj dostupna je terapija najnovije generacije, ali problem predstavlja manjak testova za otkrivanje bolesti, rekao je koordinator Udruženja oboljelih od hroničnih virusnih hepatitisa “B18” Zdenko Simonović.

Povodom obilježavanja 28. jula – Svjetskog dana hepatitisa, Simonović je naglasio da svijest o hepatitisima u Srpskoj nije na zavidnom nivou, ali da su građani u posljednjih desetak godina počeli razmišljati o ovim oboljenjima, čemu se doprinijele informativne kampanje, koje se organizuju svake godine.

“Preciznih podataka o broju oboljelih u Srpskoj nemamo, ali se procjenjuje da oko jedan odsto ukupnog stanovništva boluje od hepatitisa C, a od dva do osam odsto od hepatitisa B”, naveo je Simonović.

On je ukazao na značaj tesiranja, pogotovo rizičnih grupa, ističući da se hepatitis B prenosi uglavnom polnim i putem krvi, zbog čega bi se trebali testirati zdravstveni radnici i pacijenti koji imaju nesigurne polne odnose.

“Hepatitis C prenosi se putem krvi i kod njega su najugroženiji intravenski korisnici droga”, objasnio je Simonović.

Simonović je ukazao na činjenicu da su u Republici Srpskoj u liječenju hepatitisa C, od 2015. godine dostupni najnoviji lijekovi, čije je uspjeh stoodstotan.

Prema njegovim riječima, Udruženje “B18” i ove godine obilježava Svjetski dan hepatitisa, a centralna manifestacija biće organizovana sutra na Trgu Krajine u Banjaluci, gdje će volonteri Lokalnog volonterskog servisa “OKC” građanima dijeliti edukativno-informativi materijal o virusnim hepatitisima.

Iz Udruženja “B18” su podsjetili da oko 400 miliona ljudi u svijetu boluje od virusnog hepatitisa koji je jedan od vodećih uzroka smrti i odnosi 1,34 miliona života godišnje.

U Udruženju takođe navode da su virusi hepatitisa B i C uzročnici 80 odsto slučajeva raka jetre u svijetu.

Povodom Svjetskog dana hepatitisa, medicinsko osoblje Klinike za infektivne bolesti u Banjaluci organizuje danas besplatno, dobrovoljno i anonimno testiranje na hepatitis B i C.

Zainteresovani građani testiranje mogu obaviti u prizemlju Klinike za infektivne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra, u ambulanti broj 47, u periodu od 7.00 do 19.00 časova, saopšteno je iz UKC-a.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *