BiH u novembru ulazi u političku krizu

Politika

Nakon što se prebroje glasovi i potvrde rezultati opštih izbora, Bosna i Hercegovina već u novembru ulazi u političku krizu.

Budući da se političke stranke koje čine aktuelnu vlast na nivou BiH nisu usaglasile oko izmjena Izbornog zakona BiH, kako im je to naložio Ustavni sud BiH, mjesec dana poslije izbora doći će do problema u formiranju vlasti u Federaciji BiH, ali i u Domu naroda BiH. U praksi to znači da Parlamentarna skupština BiH neće moći da donosi zakone, jer neće biti konstituisana oba doma u skladu sa izbornim rezultatima.

– Bosna i Hercegovina je trenutno u velikom problemu zbog činjenice da odluka Ustavnog suda BiH, po apelaciji Bože Ljubića, mora biti implementirana najkasnije do 2. oktobra, jer nakon 7. oktobra, kada su opšti izbori, neće imati ko da mijenja Izborni zakon BiH. Da li će se to desiti ili ne jako je teško prognozirati, ali ako se zakon ne izmijeni to će izazvati nesagledive posljedice po FBiH, gdje se neće moći konstituisati Dom naroda, a ista situacija zadesiće i državni nivo. Imajući u vidu činjenicu da se svi zakoni moraju donijeti u istovjetnom tekstu u oba doma, kako u Predstavničkom, tako i u Domu naroda BiH, koji se neće moći konstituisati, imaćemo blokadu na nivou države – ističe bivši član Centralne izborne komisije BiH i predsjednik Foruma građana iz Tuzle Vehid Šehić.

Osim što zbog problema oko Izbornog zakona neće moći u potpunosti da funkcioniše nivo BiH, šef poslaničkog kluba SNSD u parlamentu BiH Staša Košarac upozorava da će ista situacija zadesiti i srpski klub delegata u Domu naroda FBiH.

– Svjedoci smo da pitanje konstitutivnosti Srba u nekim kantonima nije riješeno, a imamo i problem popunjavanja kluba Srba u federalnom parlamentu. Nisam siguran da postoji politička spremnost da se do oktobarskih izbora bilo šta promijeni, tako da postoji opasnost da dođe do „mostarizacije“ ukupnih izbornih prilika, prije svega u FBiH. Budući da dio međunarodne zajednice pokušava da se upetlja u izmjene Izbornog zakona, ne bi me iznenadilo da neko od njih zakomplikuje situaciju prilikom konstituisanja vlasti na nivou BiH, jer je vidljivo da će miljenici stranaca, prije svega, iz Saveza za promjene i pojedine političke strukture u FBiH biti izborni gubitnici. Vjerujem da će biti veoma komplikovana situacija kada je u pitanju konstituisanje vlasti u BiH – kaže Košarac.

Istovremeno, poslanik NDP u parlamentu BiH Momčilo Novaković smatra da je HDZ BiH Dragana Čovića izbjegavanjem odgovora oko izmjena Izbornog zakona pravio sebi teren za izborni rezultat, te da bi u slučaju pobjede opšta politička kriza u BiH mogla da bude izbjegnuta.

– Ukoliko HDZ i Čović pobijede na način kao što oni planiraju, onda u toj varijanti mislim da će se izbjeći ozbiljna kriza i da će se formirati institucije po postojećem izbornom zakonu. Ustavni sud BiH je i ranije donosio odluke, ali se to na kraju nije poštovalo. Mislim da će se nakon rezultata na brzinu donijeti neke izmjene. Osim toga, Predstavnički dom će biti konstituisan, a Dom naroda može da funkcioniše u sadašnjem sazivu dok se ne izabere novi – dodaje Novaković.

Nezapamćena kriza

Predsjednica CIK BiH Irena Hadžiabdić nedavno je upozorila da bi BiH mogla da zapadne u nezapamćenu krizu ukoliko nadležni ne nađu rješenja za otvorena pitanja kada je riječ o izbornom zakonodavstvu.

– U nedostatku zakonskih rješenja za sprovođenje posrednih izbora problem bi mogao eskalirati kada potvrdimo rezultate neposrednih izbora i počne konstituisanje organa vlasti početkom novembra. Vjerujem da ćemo do tada imati neko rješenje, moguće i privremenog karaktera, ali ako ga ne bude mislim da će se BiH naći u krizi kakvu nikad prije nije imala – izjavila je Hadžiabdićeva.

srpskainfo.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *