DODIK BEZ ZAKONA: Zašto nema zakona o predsjedniku Republike Srpske?

Politika

Postupak predlaganja, izbora i opoziva predsjednika Republike uređuje se zakonom – ta odredba već decenijama stoji u Ustavu RS. Vlast se mijenjala, ali odredba nikada nije provedena u djelo.

Predsjednik Republike Srpske sada se bira u skladu sa ostalim ustavnim odredbama i Izbornim zakonom BiH. Kada je riječ o opozivu, u Ustavu RS postoji samo jedna rečenica koja kaže da građani mogu da opozovu presjednika na isti način na koji su ga izabrali.

Zamjenik šefa Kluba poslanika PDP u Narodnoj skupštini RS, Perica Bundalo, pozvao je parlament da u svoj program rada za 2017. godinu konačno predvidi usvajanje tog zakona.

U suprotnom, Bundalo je najavio da će takav akt predložiti PDP.

U vladajućoj partiji oprezno reaguju na taj prijedlog, ali kažu da su spremni da razgovaraju.

-Ako je riječ o ustavnoj odredbi, onda nije problem da se ispoštuje. Ali, ako neko pokušava da od tog pitanja pravi neku političku priču, onda od toga nema ništa, rekao je za EuroBlic šef Kluba poslanika SNSD i potpredsjednik te stranke Radovan Višković.

Podrška Bundalovoj ideji stigla je i od predsjednika SDS Vukote Govedarice.

-Mislim da prvenstveno treba donijeti zakon o predsjedniku, a onda u tom zakonu definisati sva prava i obaveze, ma ko on bio. Nepostojanje takvog zakona je jedna anomalija društva u kojem živimo, rekao je Govedarica.

blic.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *