“Skupština naroda” u Banjaluci: Opozicija građanima ponudila “istinu o režimu”

Politika

Na prvoj “Skupštini naroda”, kako su organizatori nazvali večerašnji skup u Banskom dvoru u Banjaluci, govorili su lideri SDS-a, PDP-a, NDP-a i poslanici drugih stranaka SzP-a, a okupilo se više stotina građana koji su došli da čuju “istinu o režimu”.

Nakon što je poslanicima opozicije onemogućeno da prisustvuju posljednjoj sjednici Narodne skupštine RS, opozicija je uzvratila vladajućim strankama pozivajući narod da sa njim napravi novu “skupštinu”.

Ppredsjednik PDP-a Branislav Borenović je rekao večeras da se na ovaj način čuva i štiti Republika Srpska, koja je, kako je rekao, ekonomski uništena od aktulene vlasti i pred brojnim je izazovima.

Borenović je kritikovao rastrošnost vlasti na račun građana, ukazujući na prezaduženost Republike Srpske, odlazak mladih u potrazi za poslom kojeg ovdje nema, ljekare bez uplaćenih doprinosa, loš položaj penzionera…

-U posljednjih deset godina iz Republike Srpske su otete 3,5 milijarde KM. To su rezultati rada režima koji se boji istine, rekao je Borenović navodeći da opozicija neće odustati dok RS ne postane društvo jednakih šansi za sve.

Koncertna sala Banskog dvora bila je prepuna

Lider SDS-a Vukota Govedarica je odbacio optužbe vlasti da opozicija pravi “makedonski scenario” u Republici Srpskoj, uzvraćajući da je upravo vlast ta koja je oduzela perspektivu građanima.

Govedarica je rekao da je predsjednik RS-a Milorad Dodik “slagao” narod da će provesti referendum u RS o Sudu i Tužilaštvu BiH optužujući ga da nema “političkog karaktera” i da je spreman da “radi ličnih interesa proda i narod i Republiku Srpsku”.

Predsjednik NDP-a Dragan Čavić je podsjetio šta je opozicija na posljednjoj sjednici Narodne skupštine tražila da se poštuje Ustav i zakon i raspravlja o revizorskom izvještaju o stanju budžeta RS u 2016., jer je to bila zakonska obaveza, što vlast ne dopušta jer ne želi da se zna istina.

-Ne branimo personalno glavnog revizora Duška Šnjegotu, već instituciju revizije, rekao je Čavić i dodao da opozicija neće primjenjivati silu, ali da će insistirati na svojim zahtjevima, jer je sadašnja situacija neizdrživa.

Građani Banjaluke došli su da čuju “istinu o režimu”

-Republici Srpskoj treba red i rad u svim oblastima, rekao je Čavić.

Na “Skupštini naroda” govorili su i poslanici Milanko Mihajlica i Goran Đorđić, a u prvim redovima sjedili su srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma parlamenta BiH Mladen Bosić i ministar spoljnih poslova BiH Igor Crnadak.

Opozicija je nakavila da će ovakvi skupovi u narednih godinu dana biti organizovani i u drugim gradovima Republike Srpske.

Istinito

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *