Ognjen Tadić: I ranije su kapetani nasukivali SDS-ov brod, ali će ga sada odvesti u brodolom!

Politika

Član Kolegija Doma naroda BiH Ognjen Tadić govori o porijeklu imovine, javnim servisima, te nezadovoljstvu radom SDS-a nakon pisama koja je slao stranačkom vrhu. Tvrdi da je SDS danas u veoma lošem položaju.

– Stranka praktično vegetira od Krupe na Uni do Bijeljine, sa izuzetkom SDS-a Doboj za koji nikada ne znate na koju će stranu okrenuti i SDS-a Teslić koji je u “staljingradskoj” bitki sa SNSD-om i kome niko živ ne pomaže. Čak se mnogi u SDS-u nadaju da će Miličević pasti jer je, za njihov ukus, previše poletio nakon lokalnih izbora. Od Bijeljine do Istočnog Sarajeva SDS je odavno izvan sistema, a SDS Istočnog Sarajeva mora biti spreman na nuklearni udar ukoliko bolnica u Kasindolu bude završena po zakonu i na vrijeme. Šta reći za stanje u Hercegovini? Možda samo to da izbor jednog Hercegovca za predsjednika SDS-a nije stvorio željeni efekat.

Formirana je interresorna radna grupa za izradu zakona o ispitivanju porijekla imovine u BiH. Da li je realno očekivati da će prijedlog zakona biti urađen u roku od šest mjeseci, s obzirom na to da već sada on ima žestoke protivnike iz HDZ-a i SDA? Šta je sa opozicijom, koje nema u već pomenutoj grupi?

– Sumnjam u pozitivan ishod. Nemamo dovoljno poslaničkih ruku. Stranci su napravili izborni sistem u kojem političku moć dijele sa kriminalnim grupama i tako, i jedni i drugi, iscrpljuju i iskorištavaju narod i njegovu imovinu, posebno radnu snagu i prirodne resurse.

Dejtonski standardi

U takvom sistemu, izuzev nekoliko pojedinaca koji su očitom i dopuštenom greškom uskočili u parlamente kao povod da se kaže da nije sve baš tako crno, većina poslanika zavisi od volje kriminalaca, bilo da se radi o samim kandidaturama, finansiranjima njihovih kampanja ili njihovom radu tokom mandata. Sada će se javiti oni koji kažu da nisam u pravu. Neka se jave i neka me slobodno demantuju usvajanjem zakona o ispitivanju porijekla imovine političara. Ja ću biti najsrećniji ako se to desi.

Ustavnopravna komisija Doma naroda trebala se izjasniti o Prijedlogu zakona o Javnom RTV sistemu hrvatskih delegata, ali prijedlog je povučen – razlog su primjedbe koje su stigle iz RS-a. O kakvim se primjedbama radi?

– Bez više informacija o stvarnim razlozima neslaganja SNSD-a i HDZ-a po ovom pitanju ne bih sebi dao dopuštenje da dajem komentare. Moj stav o ovoj temi je sigurno drugačiji i smatram da je neprihvatljivo tražiti tzv. TV kanal na hrvatskom jeziku, kada ni drugi konstitutivni narodi ili nacionalne manjine nemaju javne TV kanale na svojim jezicima. Osim toga, stalno se pitam zbog čega taj dio hrvatskih političara uporno traži da izađe iz dejtonskih standarda, kada su upravo te političke snage tokom 1991/92. izazvale sve ono što se kasnije desilo i zbog čega danas živimo u zemlji u kakvoj živimo. Mi smo ih na vrijeme upozoravali kuda vodi izazivanje sukoba i dvostrano vezivanje zastava.

Plaćate li vi RTV taksu i jeste li zadovoljni onim što građanima nude javni servisi?

– Taksu plaćam, ali zadovoljan nisam. I tu ima nekih razlika. Pozitivnim primjerom u većem dijelu programa smatram “RTRS plus”, a to je drugi program RTRS-a koji izuzev TV dnevnika ne sadrži druge političke emisije. Na tom primjeru se vidi da se može prirediti gledljiva TV programska šema. Ima nekoliko interesantnih programa iz oblasti zabave i kulture koji se mogu pogledati na sve tri TV stanice, ali ukupni utisak kvari katastrofalan i mrziteljski informativno-politički program.

SDS Teslić je u “staljingradskoj” bitki sa SNSD-om i niko im ne pomaže

Kao zamjenik predsjedavajućeg Zajedničke komisije za evropske integracije, vjerujete li da će BiH poslati odgovore na Upitnik Bruxellesu do kraja 2017, te da se nešto može uraditi i u izbornoj 2018. kada je riječ o obavezama naše zemlje?

– Nadam se da će svi planirani rokovi biti poštovani. Dom naroda PSBiH je dao puni doprinos svemu što je od njega očekivano. Mislim da 2018. godina nije period tokom kojeg se može očekivati nešto značajnije, jer mi danas imamo Savjet ministara koji nema većinu u PSBiH.

Predsjednik SDS-a poručio je nakon izbora novog Predsjedništva stranke da nema potrebe za dopisivanjem i da trebate razgovarati. Da li je razgovora bilo i kako gledate na djelovanje članica Saveza za promjene nakon lokalnih izbora?

– Nekoliko kapetana ranije je nasukivalo SDS-ov brod, ali ovaj kapetan će ga dovesti do brodoloma. Šta da pričate sa kapetanom broda kome je to jasno, ali mu je mnogo važnije to što se on nalazi za kormilom nego to što brod tone. Osim toga, sam poziv na dijalog bio je lažan, jer je propraćen nekolicinom odvratnih i neutemeljenih napada ne samo na mene nego i na brojne druge ljude, pa isključivanjem neistomišljenika iz SDS-a. Mislim da je rješenje to da se brod vrati u luku i da se ukrca nova posada sa sposobnim kapetanom. To sam im i predlagao, poručujući da vrate SDS narodu jer ga je narod i stvorio, da organizuju neposredne izbore po pravilu jedan član jedan glas, da tako izabrano rukovodstvo vrati u SDS ozbiljnu politiku, a time i ozbiljne ljude, i da se uspostavi jedinstvo u stranci. Nije im se to dopalo, jer bi to značilo da neki od njih ne bi bili na važnim funkcijama. Zbog toga je danas SDS u jako lošem položaju. Stranka praktično vegetira od Krupe na Uni do Bijeljine, sa izuzetkom SDS-a Doboj za koji nikada ne znate na koju će stranu okrenuti i SDS-a Teslić koji je u “staljingradskoj” bitki sa SNSD-om i kome niko živ ne pomaže. Čak se mnogi u SDS-u nadaju da će Miličević pasti jer je, za njihov ukus, previše poletio nakon lokalnih izbora. Od Bijeljine do Istočnog Sarajeva SDS je odavno izvan sistema, a SDS Istočnog Sarajeva mora biti spreman na nuklearni udar ukoliko bolnica u Kasindolu bude završena po zakonu i na vrijeme. Šta reći za stanje u Hercegovini? Možda samo to da izbor jednog Hercegovca za predsjednika SDS-a nije stvorio željeni efekat.

Čovićeve krize

Vidite, prema anketama koje niko ne demantuje, današnji rejting SDS-a u Banjoj Luci je tri posto. To je, s obzirom na izlaznost, manju od 100.000 glasova, oko 3.000 glasova. Prije tri godine, kada sam bio predsjednik Gradskog odbora, SDS je u Banjoj Luci dobio oko 24.000 glasova za Predstavnički dom i oko 21.000 glasova na Narodnu skupštinu RS-a. Pa, zar samo to, ako i zanemarimo sve ostalo, ne bi bio razlog da me poslušaju i vrate stranku narodu ukoliko žele da ona ne doživi debakl na izborima 2018. godine?

Prema anketama koje niko ne demantuje, rejting SDS-a u Banjaluci je tri posto

Dok predsjednik SNSD-a povlači odluku o referendumu, a entitetska vlast uz pomoć policije zabranjuje raspravu o malverzacijama u budžetu RS-a, Dragan Čović kritikuje isključivo vlast na nivou BiH. Šta treba biti odgovor na ovakve postupke?

– Odgovor treba biti dogovor o izbornom zakonodavstvu i sličnim temama zbog čijeg nerješavanja Dragan Čović učestvuje u krizama kao neko ko pravi probleme tamo gdje ih može napraviti, kako bi se izborio za bolju pregovaračku poziciju. Ili to da se ponovo kandiduje Željko Komšić i pobijedi, pa time umanji značaj Dragana Čovića i HDZ-a. Dakle, u oba slučaja odlučuju bošnjački lideri.

Kako ojačati pravnu državu, a suzbiti političku moć, kad smo došli u situaciju da VSTVBiH odbije vodeću ulogu u kreiranju novog zakona o VSTV-u, a što mu je ponudilo državno Ministarstvo pravde?

– VSTS i ne treba da sam piše zakon o sebi. Nije on zakonopisac niti je zakonodavac. Ministar pravde, čiju ličnost ne sporim, ipak nije stručan za oblast koju vodi i to je povod za brojne nesporazume. Drugo, ne znam kako da vam blago saopštim istinu da već više od deset generacija policajaca, sudija i tužilaca ulazi u sistem i preko političke (u ovom slučaju čitaj kriminalne) volje. Pa eto, ako sada prekinemo tu praksu, mogli bismo imati bolje stanje za oko 20 ili 25 godina.

Oslobodjenje.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *